Monday, October 19, 2015

Hamad International Airport, Doha, Qatar

Kisahnya, masa ke Turki bulan lepas...aku dan cikpina naik Qatar Airways transit kat Doha. Transit lebih kurang 8 jam lebih masa pergi dan 1 jam lebih masa balik dari Turki.

Masa sampai kat Hamad International Airport, Doha waktu tu dalam tengah malam macam tu la. Masa sampai tu...kitorang blur sket. Hehe..tak tau nak tuju mana sebenarnya. Konpius pun ye jugak kot. Jadik, dari tempat Arrival tu..kitorang lepak dulu kat kerusi-kerusi depan Imigresen.

Masa aku pegi jalan-jalan tengok gate mana kitorang patut masuk, ada seorang Hamba Allah ni duduk dekat cikpina...Malaysian. Mula-mula sembang ok je..lepas tu, kitorang jadik terganggu pulak. Hiks...takpela, dah banyak sangat travel kot..sampai sembang macam ape jek. Pastu masa dia tengah sembang dengan orang lain, kitorang slow-slow angkat punggung masuk Imigresen wakakakaka. Kira macam kami ni degil jugak la..tak ikut cakap Hamba Allah tu...dia kata, tak payah masuk lagi...sebab kat dalam tu bukan ada apa. Nasib kitorang degil!

Masa tengah beratur tu, ada pulak sorang mamat ni, dari Vietnam ke negara manetah..tanya pasal flight dia. Dah lambat dah sebenarnya mamat tu, pastu tanya kami dari mana...boleh dia tak tau Malaysia...grrrr...macam besor beno jek Asia Tenggara neh.

Rupanya kan..kat gate-gate tu kan..besOo. Huh..nasib tak ikut cakap Hamba Allah tu. Mula-mula kami merayau-rayau sekejap...akhirnya kami duduk kat kerusi banyak-banyak kat area gate C. Pandang kiri, pandang kanan...nampak orang tidur jek kat kerusi tu..siap ada yang bentang kain..tidur kat bawah tepi kerusi.

Ok, kitorang pun join tidur..sambil duduk -_-

Kesilapan di situ...aku lupa walaupun aku penah baca, transit lebih 8 jam boleh claim makan hahahaha..gigih la makan kitkat & biskut! Ah, kenapa la tak ingat langsung!

Lagi 2 jam lebih nak boarding cikpina ajak jalan-jalan. Masa tu pun dah tau gate mana kitorang kena gi. Gate A pulak..so jalan-jalan la...sambil tangkap gambo sana sini.

Cikpina ni minat sangat dengan bear ni. Tau tak banyak kali kena tangkap gambo kat sini
-_-
Jalan punya jalan punya jalan...eh ada tempat main internet la. Jalan lagi...eh ada television room la (...yang orang guna untuk tidur). Jalan lagi........eh ada quiet room la!!!! Siap ada kerusi panjang yang untuk tidur tu..uwawa..adui lawak la!nape tak kabo! Idok ler keme dua orang tido duduk. Hahaha...padiyappa~ Aku rasa...kitorang terpengaruh jugak dengan dakyah Hamba Allah tu, yang mengatakan...takde mende punnnn kat airport Doha nih..sampai kitorang tak berusaha pun nak cari tempat yang best nak zZzz hahaha

Boleh main internet guna epal kena ngap
Tempat budak main...kot :P
Backpacker...acah-acah :P
Usha gate mana sampai berpinor mate
bear berlampu. Nak study gamaknye, ade lampu atas kepala
Haa..tengok..gambar dia kat bear ni lagi kihkihkih
Giant Bear...yang belakang tu la bukan depan!
Lepas tu kami jumpa surau. Surau ni kat semua gate ada rupanye. Hehe..suka surau dia...bersih, wangi dan selesa. Duduk kat surau sambil tengok macam-macam gaya orang solat. Hee...

Surau . Happy gilo jumpa surau yang best cenggini haha
Tempat amik wuduk...guna sensor jek hehe
Surau bersih + luas.
Quiet Room! Tempat ZzZzzz
Masa balik dari Turki,transit kan sejam lebih je.. dari kapal tobang kena pulak naik bas ke arrival...lepas tu kena gi Gate E pulak.. kena jalan laju-laju hokey...sebab gate tu jauhhhh...jauhhhhhh kat hujung sekali..siap kena turun bawah sekali lagi, lepas tu kena naik bas lain plak untuk ke kapal tobang. Sebelum nak boarding tu..hehe..aku nak gi toilet..tanpa aku sedar bahawasanya kena naik bas lagi! hahahahaha.. cikpina rupanya dah nampak bas tu, tapi dia diam jek. Keluar toilet, tengok cikpina dah beratur...makanya, jadi lar kami antara orang terakhir naik bas tu. kehkehkeh....nyaris nak jadik lagi tragedi kena tinggal! Nehii meri beti..tak mau ku ulangi lagi. hahaha :D




No comments: