Wednesday, December 25, 2013

Catch Up

Hmm..terlalu meninggalkan blog ini,

Oleh itu, terlalu banyak yang nak diceritakan.

Perlu masa untuk menyusun ayat...mengabadikan memori dalam bentuk kata-kata dan tulisan. Terlampau banyak memori yang dicatatkan dalam masa enam bulan.

Ok. c u when i c u!

Saturday, August 17, 2013

Untouchable Feeling of Pathetic

Pathetic gile kot buat kerja sekolah sambil makan kuih raya! hailoh...raya tak habis lagi..ohoiii!

Petang tadi dah la mengadap benda alah lego..haha..bapak excitednya jumpa lego helicopters & jet fighter kat ECM tadi. Terus rembat tiga ketul sekaligus. Kalau ikut hati...bulldozer, kren bagai tadi aku nak angkut skali...tapi memikir ongkos yang agak nak kering dalam purse tu..kite cekauu dulu mana yang paling best kann....

Apsal la kedai tu jauh bebenoo kat JB. haishh...ee..lagi satu tadi aku dah geram nengok motor kecik tadi..iskk...tapi harga tak memberangsangkan langsung! Koyak poket kang..



Friday, August 16, 2013

Hakikat Syahadah

...hakikat syahadah itu ada banyak. Bukan setakat membezakan Muslim dengan bukan Muslim sahaja. Ia sebenarnya dasar kehidupan. It is a vow, literally, to Him The Almighty. Siapa yang salah mentafsir maksud syahadah itu, akan membawa kepada salah tafsir kepada Islam itu sendiri.....







Nota bawahan :
Aku yang suka terlalai.

Tipu dan Ditipu

Ia suatu perasaan agak sukar bila mana mengetahui diri sedang ditipu.

Kita punya pilihan. Menerima atau tidak.

Benar, mudah untuk berkata-kata...kita tidak melaluinya. Zaman yang berlalu tidak sedikit mengubah hakikat bahawasanya manusia akan mudah terluka jika ditipu. Terutama ditipu oleh orang yang dikenali apatah lagi jika ditipu oleh insan-insan yang disayangi.



Nota bawahan ;
hurts enough.



Ijab dan Qabul

Aku sebenarnya dari semalam duk teringat scene last telefilem Ijab dan Qabul nih. Isk..awatla tragis sangat...aku taktau kot duk teringat tu sebab effect dari lagu tema dia ke hape...

Memang makan dalam..main aci panah terus ke hati lagu tema dia. Dengarlah Bintang Hatiku.

Terbayang kot mata si Nora Danish tu pandang arwah suami dia. Meninggal dunia sambil mata pandang arwah suami dia. Mmm..

Ni kira sehingga hujung nyawa punya cinta ke?

Mm...

Mm..

Mmm lagi.

k, bai.

Macam Mana Nak Naik Pangkat?

Aaachummm!

Sorry banyak habuk! dah lama tak jengah..hihi.

Nantilah dah habis DPA mungkin boleh update banyak-banyak.

M U N G K I N. capital letters. Ngee!

Sebelum tu, Selamat hari raya Aidilfitri ye!. Maaf zahir dan batin. Moga amalan Ramadhan kita diterima olehNya.

Sempena cuti yang lama sempena hari raya ni..hee..dua minggu kira lama la kan? Kami diberi tugasan untuk menemuduga tokoh PTD.

Kumpulan aku temuduga Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan. Keluar daripada bilik mesyuarat tempat temuduga dengan senyum lebar...dan rasa bangga.

Kenapa?

Pertama : KSU kottt!!
Kedua : Kagum. Tak salah langsung pilih tokoh!
Ketiga : Pesanan-pesanan beliau.

Mari share apa yang beliau pesan;

1. Selalu doa yang baik-baik
2. Baca alQuran
3. Jangan tinggal Solat Dhuha
4. Balance dunia & akhirat
5. Jangan tipu ketua
6. Perlu ada pelajaran (pengetahuan)
7. Pengalaman
8. Komitmen yang tinggi
9. Jangan meminta-minta jawatan/ pangkat
10. Jangan canang sana sini kerja yang kita buat (terutamanya..kalau sebenarnya kita tak buat pun!)
11. Niat yang baik
12. Integriti
13. Jangan ada rasuah


Nota bawahan;
1. Beliau merupakan KSU paling junior/ muda
2. KSU pertama dari Batch lantikan 1986
3. Pernah menjadi TKSU paling muda..dan pertama dari Batch 1986/ Jusa C 2010

Tuesday, May 14, 2013

Makan Dalam


PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI JUA.

Berat Anda, Idealkah?

Sempena nak pergi DPA ni, maka, galak sangat la pergi jogging..hampir setiap hari..

Tapi, rasa macam tak turun pun?! hahaha..makan lagi banyak gamaknya. Minggu lepas, pergi medical check-up, lepas timbang berat dan ukur tinggi, nurse pun check la BMI. Amekawww...terlebih sudaa!

Pastu, sama-sama gelak dengan nurse tuh!

hadoi la kau ni Munirah! tak boleh blah betul! Tekanan perasaan dah aku neh...haha









Nota bawahan:
Aku dah serabut dah duduk kat pejabat ni. Ada orang dah wat kalut. Adoi! Adoi! Masalah BMI aku ni siapa nak selesaikan?! Grrrr.....

Persediaan DPA

26 Mei 2013 - Ahad

Tarikh untuk melapor diri di INTAN Wilayah Timur, Kemaman.

Sekarang, hampir 80% persiapan sudah selesai. Lagi 20% tu.......makanan! hahahah. Keji betul.

Dokumentasi semua dah siap, tunggu nak bagi Dato' sain je. Medical check-up, done.

Medical check-up for my purse jek yang tak done...huwaa!

Doctors, please help my purse? Pleaseeee...sobsobsobb

Sunday, April 28, 2013

Caretaker Government

Semalam sembang-sembang dengan housemate, baru terfikir, masih ramai lagi rupanya yang tak faham konsep caretaker government nih. Patut lar ramai yang post status kat facebook macam-macam. Mm...

Apa itu Caretaker Government?

Caretaker government berkuatkuasa pada hari Parlimen dibubarkan sehingga tarikh Perdana Menteri baru (selepas pilihan raya) mengangkat sumpah atau sehingga penggal baru Parlimen yang mana lebih dahulu.

Untuk makluman, jawatan Perdana Menteri, Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar dan Exco Kerajaan Negeri masih sah walaupun Parlimen telah dibubarkan. Mereka masih boleh menjalankan tugas-tugas mereka seperti biasa cuma tidak boleh membuat keputusan/ kontrak yang akan mengikat Kerajaan baru selepas pilihan raya. (Ketua Jabatan masih boleh menandatangani MoU).

Semua dasar/ sumbangan/ bantuan yang telah ditentukan seperti yang telah dinyatakan dalam bajet tahunan atau Rancangan Malaysia Lima Tahun (untuk kes sekarang Rancangan Malaysia Ke-10) boleh diteruskan...sebab ia telah pun dimasukkan dalam bajet sebelum pembubaran Parlimen dan peruntukan untuk tujuan tersebut telah ditentukan/ disediakan.

Perdana Menteri, Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar dan Exco Kerajaan Negeri boleh menjalankan tugas mereka atas kapasiti tersebut, tetapi bukan untuk tujuan politik. Contoh, Exco Kesihatan menyampaikan bantuan kerusi roda kepada penduduk DUN Pinang Terbelah. Walaupun, beliau adalah ADUN Pinang Terbelah, tetapi jika majlis tersebut bersesuaian dengan kapasiti/ portfolio beliau sebagai Exco Kesihatan, ia tidak menyalahi konsep caretaker government.

Jadi, kepada yang masih mempertikaikan gelaran Perdana Menteri, Menteri, Timbalan Menteri, Menteri Besar dan Exco Kerajaan Negeri yang dibawa oleh mereka pada masa Parlimen telah dibubarkan, harap tidak melatah.

Keyword yang penting untuk caretaker government;
1. keputusan tidak mengikat Kerajaan baru
2. bukan untuk tujuan politik
3. tidak menyalahi Akta Kesalahan Pilihanraya 1954


Kalau nak tau panjang lebar sikit dari yang ditulis ini , boleh PM saya. (PM- private message, bukan Perdana Menteri...kuikuikui~ :P)

SELAMAT MENGUNDI!

Relakan Jiwa - Hazama

Lirik Lagu Relakan Jiwa : Hazama

Kusangka hidupku
Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkian setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2012/12/lirik-lagu-relakan-jiwa-hazama.html#ixzz2RjX1qsmq


Ntah kenapa, setiap kali dengar lagu ni...aku rasa macam tengah duduk bawah selimut tebal, sambil kaki rapat ke dada dengan rasa nak menangis.

LAGU LOSER KE NEH??

kuang3~

Saturday, April 27, 2013

Diploma Pengurusan Awam

Yada yada~

Akhirnya, akan pergi jugak Diploma Pengurusan Awam (DPA). Last stage sebelum disahkan dalam jawatan ini.

Krohkrohkrohhh JAWATAN INI. yeeee...JAWATAN ITU.

Apalar yang susah sangat nak sah jawatan kan. Ha Ha Haaaa~

Nasib masih dalam lingkungan tiga tahun lagi.

Ok, aku akan ke INTAN Wilayah Timur (INTIM) Kemaman. Untuk DPA kali ini, buat pertama kalinya akan dibuat di empat kampus. INTIM, INTAN Wilayah Utara (INTURA), Sg. Petani, INTAN Wilayah Selatan (IKWAS), Kluang dan INTAN Bukit Kiara. Cuma di INTAN Bukit Kiara ni untuk Kadet PTD. Kadet PTD cuma 100 orang yang akan mengambil masa kursus selama setahun. Wuuu~ kami yang lain ni hanya enam bulan je wok!

Sekarang tengah buat persiapan la nih..huks...persiapan fizikal (sebab langsung dah tak fit!), persiapan mental (bersedia untuk di-torture) dan jugak yang paling penting.....persiapan kewangan! Uwaaa....lounge suit pun dah RM600!

Semoga kami semua akan dapat menabahkan diri selama enam bulan. Khabar-khabar angin juga mengatakan...kami tidak akan ditempatkan di jabatan lama.

So, farewell party meh?? hehe :P

26 Mei 2013 - 6 Disember 2013 = Mohon dipermudahkanNya.

Monday, April 22, 2013

Bukan Dia Tapi Aku

Lirik Bukan Dia Tapi Aku - JUDIKA

Berulang kali kau menyakiti
Berulang kali kau khianati
Sakit ini coba pahami
Ku punya hati bukan tuk disakiti
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
ku akui sungguh beratnya
Meninggalkanmu yang dulu pernah ada
Namun harus aku lakukan
Karena ku tahu ini yang terbaik
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya

Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
Cintaku lebih besar darinya
Mestinya kau sadar itu
Bukan dia, bukan dia, tapi aku
Begitu burukkah ini
Hingga ku harus mengalah
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
(cintaku) cintaku
(lebih besar dari benciku) lebih besar dari benciku
Cukup aku yang rasakan
(jangan dia) jangan dia
(jangan dia) jangan dia cukup aku
(jangan dia jangan dia) cukup aku
(jangan dia)

Sunday, April 14, 2013

UTC Kuantan

Situasi : Sedang mengadap pc di pejabat pada hari Sabtu. Tiba-tiba datang seorang staf menegur.

Dia "Cik Mun...sudah-sudah la tuu..gi la balik..dating"

Aku "Err..ok, saya pegi UTC sekarang!"

Dia "Kenapa kena gi UTC pulak?"

Aku "La..dah awak suruh dating...pakwe saya kan doktor kacak kat UTC tu!"

Dia "Huh?!!"

Hee~

UTC (Pusat Transfromasi Bandar) Kuantan telah dibuka ye! Dirasmikan dengan penuh gah (sebab gimik gempaq oleh bomba) pada 11 April 2013 lepas.

Dan yang paling penting, katanya....katanyaaaa la (ha ha haaaa), doktor di Klinik 1Malaysia tu kacak!

k, bai!

hahaha :P

Judging People : Apple To Apple

Baru lepas kursus imej, tiba-tiba ramai jadi perunding imej.- dah dapat sijil?

lalalaa~

Baru lepas salam sekali je dgn PM, dah cakap 'aku biasa dengan PM'

Baru lepas dengar second hand news tentang Si Polan A, kita pun cerita kat orang dengan orang '..si Polan A tu gitu gini gono..'

Baru lepas sembang dengan Dato A sambil minum kopi lepas meeting, kita pun cerita kat orang 'dato A tu kawan baik aku tuhhh'

Baru lepas tolong edar flyers kat event besar, kita cerita kat orang 'aku dah bertungkus lumus dah untuk event tu'

Biasa dengan situasi di atas? Sesungguhnya anda bertuah dapat mengenali warna manusia. Tahniah!

Atau, andakah salah seorangnya?
 
Adilkah kita...?
 
Adilkah kita, bila mana kita hanya melihat dari sisi atas...atau hanya dari sisi tepi sahaja, kemudian kita membuat kesimpulan yang merangkumi keseluruhan kisah?
 
Adilkah kita?
 
Budaya mengambil secubit-cubit dari keseluruhan kisah memang menjadi kegilaan bagi orang-orang yang ingin kelihatan hebat. Padahal, bagi orang-orang yang melihat secara pandangan luas, mereka kelihatan bodoh sekali.
 
Budaya menyamakan atau membuat perbandingan satu perkara/ benda dengan suatu perkara lain..yang pada mata kasarnya kelihatan sama bukanlah satu perbuatan yang bijak. Cuma kelihatan bijak/ hebat di mata orang lain yang malas membaca dan mengkaji.
 
Untungnya orang-orang yang membuat perbandingan secara terus ini ialah kerana orang Malaysia malas membaca dan malas mengkaji..Jadi, apa yang mereka katakan, atau kalau di facebook, apa yang mereka 'share' kan akan diterima bulat-bulat.
 
Bolehlah kita sewenang-wenangnya membuat perbandingan kualiti epal di Pasaraya A dan epal di Pasaraya B? Sedangkan kita sendiri tidak tahu, bagaimana hendak menilai sebuah epal?
 
Kepesatan teknologi telah mewujudkan ramai cerdik pandai....tapi malangnya, pandai yang syok sendiri. :)
 
Wallahualam.

Exam PTD

Hari Sabtu lepas, ramai yang pergi ke exam PTD. Ada jugak yang minta tips kat aku. Secara umum boleh la bagi..aku amik exam tahun 2010. Takut pulak sekarang ni dah ada format lain. Almaklum la dah lama tinggalkan dunia itu. Ceewah *poyo*

Harap-harap sesiapa yang amik exam tu boleh jawab dengan jayanya.

Selepas ni, PTD dah tak macam sekarang. Pengambilan 2013 ni dah lain dah route-map nya. Batch 2013 dah mula Kadet PTD. Kadet PTD tak masuk pejabat dulu macam kami. Mereka akan terus kursus setahun (kalau tak silap). Lepas tu baru masuk pejabat. Kira macam polis la..latihan dulu, baru masuk ke kerja.

Biasala, ada pro and con.

Tapi, yang penting..semuanya untuk memberikan khidmat yang terbaik untuk rakyat . Hambekk ko..ayat wakil rakyat..kehkehkeh :P

Ini semuaa poYoooo!

Cuma, apa yang aku harap, bila dah melangkah tuh..jangan menoleh lagi ke belakang. :)


*Tempoh paling lama tak mem-publish. ha ha ha. Bersarang blog!

Tuesday, January 15, 2013

Di mana?

Kalau macam ni la gayanya...aku dah nampak dah kat mana aku akan bermastautin hujung minggu ini. Adoilah! Cadangan siapakah yang bijak sangat buat semua benda nih?

Agak-agak kalau aku tukar status dari single to married, bosses nak kacau tak hujung minggu aku?hahahahah

Ok. berangan. bai!

Sunday, January 13, 2013

Apa yang kita mahu

Jangan minta perkara yang sebenarnya kita tak mahu pun.

Contoh:
Suami-suami yang secara bergurau mengatakan mereka mahu berpoligami..padahal sebenarnya mereka tidak mahu pun berpoligami.

Janganlah kita menggunakan alasan bergurau untuk menghalalkan segalanya.

Jaga tutur, jaga adab.

K,bai!

Friday, January 11, 2013

Peluh

Sesi mengeluarkan peluh..yang menyebabkan tangan daku sakit kini. Ni lah bahana main suke hati tak warming up..huwaaa


Wednesday, January 2, 2013

Dabel Chin

Dabel Chin.

*Frust*
*Makan*Ngap!*
*burpp*

Rasa Apa?

*waktu habis kerja, jalan nak ke parking kereta*

p/s : masa ni aku curi parking kat garaj :P

Bos berjalan dalam 50 meter di hadapan bersama seorang staf lelaki. Dorang tak sedar aku kat belakang. Bila jarak nak dekat 15 meter antara kitorang, bos pandang belakang, terus dia berhenti berjalan. Aku, masih berlenggang-kangkung.

"Apsal berhenti?" Saja bertanya..padahal aku tau, dia tunggu aku.

"Tunggu ko laaa!" Bos jawab. Staf lelaki tu dah gelak-gelak

"Oh, yeah?? Soooo sweeettt" Sambil buat muka petak jek.

"Ko tak rasa ape-ape ke?" bos soal.

"Ada" Pantas aku jawab. Bos sengih.

".....rasa menyampah!" Aku sambung lagi. Staf lelaki dah gelak sakan.

Bos geram.

"Ko ni kan..langsung tak nak jaga hati aku langsung kan" Cekak pinggang.


"Memang pun...." Menjawab..dan terus jalan laju-laju.

"Babaiii bosss!!" Sempat lagi hahahha. Cabuttt!




p/s : bos saya memang suka bergurau-senda.

Fanatik diri sendiri

Err...kalau selalu main-main dengan Pakcik Google, taip nama sendiri..tu kira fanatik pada diri sendiri ke?
hahahah :D




*bosan*

2013

2 0 1 3 dah kauu!

Hari pertama bekerja pada tahun 2013 dimulakan dengan penuh malas. Tergolek sana...tergolek sini. Akhirnya, bukk! tergolek ke bawah katil. Keluar pada pukul 8 pagi...sampai pejabat pada pukul 8.10 pagi...lepak-lepak dalam kereta, baru menapak naik lif. Ha ha ha...

Sangatlah tak bermotivasinya bekerja di tahun baru!

Kemudian bertapa mengadap minit mesyuarat...kemudian terbuka topik menarik bersama Bedah Lempoyang..sampai aku ter-google pasal Aberdeen. Ha haa..ada apa dengan Aberdeen? Ni la namanya penangan baca novel-pastu-rasa-macam-best-sangat-belajar-oversea..haha :P panjang betol nama sindromnye!

Masa rehat..ada makanan free la weii! Oh, tapi aku tak joint. Duduk mengadap PC...tiba-tiba aku teringat seseorang..Dr. Sarah! Baru teringat...Dr. Sarah kan kat Pahang, kerja kat HOSHAS..aku pun google. terkejut gegirl! Dr. Sarah dah kawin....dan dah ada anak! Alahaii...dah 2 tahun aku ter-stop baca blog dia...gara-gara menjadi wanita bekerjaya yang macam super duper buziest in the world ni kan.

Senyum sendiri. Banyak benda yang dah berubah.

Petang.

Satu lagi kejutan.

Ada sesi melamar la weh! ekeke..oh, tak tepat rasanya melamar..errr...meluahkan perasaan kot. Dan..kat ofis kot...:P

*pening*

Tak paham dan pening. Apsal la bajet sangat dia tau semuaa..yess, semuaaa pasal aku!

*nah buku teknik mengorat, tips 1 : jangan bajet sangat*

Senang je ek..sebab ramai kawan anak bongsu dan dia ade adik bongsu..makanya, yakinlah dia, dia sangat mengenali aku!

*tips 2 : jangan samakan aku dengan orang lain*

tips 3 : pikir sendiri hahaha..mana boleh reveal semua kuikuikui