Wednesday, July 20, 2011

Lead by Example

Oh daku terlupa untuk mem-war-warkan kejayaan (paling poyo) daku menyiapkan book review yang bertajuk Lead By Example itu.

Heh, buat dalam masa 1 malam, sampai pukul 2 pagi. Goreng baek punya. Yang paling best, tak habis bace pun...hehe....buku tu ada 4 bahagian utama. bahagian terakhir tak sempat baca..just buat operasi scanning. dan yang paling rasa nak hantuk kepala...bila selak sampai habis...rupanya kat mukasurat terakhir ada summary untuk keempat-empat bahagian! haha...susah-susah ja!

Terus teringat masa sekolah dulu, kalau pegi kem motivasi ke...kem menjawab soalan ke..ada cikgu bagi banyak-banyak soalan..pastu kena jawab dalam masa yang singkat. tapi kat soalan last dia tulis gini "sila abaikan semua soalan", "anda hanya perlu menjawab soalan no.1 sahaja" atau "anda tidak perlu menjawab semua soalan di atas". Hambekk ko...kan dah terkono den. Inilah dinamakan baca dan paham arahan sampai abes.

Moral of the story : sila jangan menonong-nonong...nanti me-neenooong neeeenonggg ;p

Ok, berbalik kepada book review itu, jujurnya, aku suka buku tu. Bahasa yang simple. senang faham sangat. straight to the point la bak kate opah aku kan...

Paling confident, aku print je tanpa check, pastu bubuh lawa-lawa dalam envelope dan terus gi ofis housemate aku kat bangunan sebelah, sebab nak hantar sekali dengan dia guna pos express. Dah sampai ofis dia baru aku terasa macam nak check kan...haha...skali rase macam lawak plak aku goreng....mengekek-ngekek bace book review sendiri.  Sampai housemate aku pun berkata "Apedaaaa...bace sendiri punye pun leh gelak ke? ni belum Puan S bace lagi...tatau la die gelak camne"...hihik

Ok, moral of the story daripada book review ini adalah...kadang-kadang kita perlu dipaksa untuk buat sesuatu. bukan semua hasil paksaan itu tidak bagus. kadang-kadang bila kita terpaksa, otak kita akan bekerja keras untuk menerbitkan idea-idea yang kadang-kadang (bape banyak kadang-kadang daa~) kita pun tak sangka ittu adalah idea kita.

If u want people to grow and develop, u have to put them in tough situations.

Fikir-fikirkan. jumpa di syurga ya! InsyaAllah.


p/s : book review adalah tugasan bagi semua pegawai-pegawai PTDie, selepas habis Seminar Kecemerlangan Modal Insan (SKMI). selepas ni akan ada lagi book review.





pssst : nape aku tulis PTDie?.....Die? Die?? U know Die?? ehe...yeah~ think like what u think..lalalalalla~

Hidup dan pancarobanya

Hey kamu kamu..beritahu aku di dunia manakah hidup tiada pancaroba?

dan sila beritahu aku..kamu ada dunia lain kah..?

Manusia ini berbagai-bagai. Pelik. Manusia adalah makhluk yang pelik...kata si haiwan.

Eh, pelik sungguh haiwan itu...kata si manusia.


Moral of the story....

Masing-masing ada pandangan masing-masing tentang orang lain. Cuma, yang menjadi masalahnya, jika pandangan itu atau sesuatu perlakuan itu menganggu-gugat orang lain.

Manusia adalah makhluk yang mudah lupa. Aku pun mudah lupa...tambah-tambah sejak meminum air berperisa semut merah baru-baru ini. Sampai lupa nak return calls...lupa nak reply messages...ehe..

Dan setiap kekurangan itu pasti ada akibatnya, contoh kena marah sebab tak return calls..orang merajuk dengan kita sebab masa dia call kita sebuk berkeletang keletung kat dapur (heh,atau dengan kata lain............ saya rajin masak!...wakakaka).

Ok, moral of the story yang kedua ialah,

Tak semestinya kita kenal baik dengan seseorang itu, kita tak kan di-tikam-depan-belakang oleh mereka. Oh, bayangkan jika kita baru kenal 2-3 hari sahaja seseorang itu, sudah semestinyalah bukan sekadar tikam-depan-belakang...tapi siap dikerat 44kali pakej dengan dibakar hangus lagi (paling kejam).

Jadi, moral of the story yang ketiga ialah..

Walau bagaimanapun kita berusaha....iblis jelmaan manusia ini memang akan ada. Bukankah iblis sudah berjanji? Jadi, mungkin dia akan menjelma sebagai kawan kamu, jiran kamu atau mungkin sebagai pendrive kamu? ehe.

Jadi...apa tindakan follow up follow through yang boleh kita ambil?

Jaga iman, jaga hati.

Tataa...jumpa di syurga ya!

Saturday, July 16, 2011

Once - Kerana Ku Cinta Kau

Jika ada yang bilang ku lupa kau
Jangan kau dengar
Jika ada yang bilang ku tak setia
Jangan kau dengar
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Karena kau yang aku inginkan
Bila ada yang bilang ku tak baik
Jangan kau dengar
Bila ada yang bilang ku berubah
Jangan kau dengar
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau
Kau..

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Ku pastikan yang terbaik yang bisa ku lakukan
Tuhan pun tahu ku cinta kau
Jika kau tak percaya pada ku
Sedihnya aku
Jika kau lebih dengar mereka
Sakit hatiku
Banyak cinta yang datang mendekat
Ku menolak
Semua itu karena ku cinta kau

Saat kau ingat aku ku ingat kau
Saat kau rindu aku juga rasa
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Kau tahu ku slalu ingin denganmu
Ku tahu kau slalu ingin denganku
Ku pastikan yang terbaik yang bisa ku lakukan
Tuhan pun tahu ku cinta kau
Kau..

Sunday, July 10, 2011

B E R S I H 2.0

Pada hari perhimpunan BERSIH 2.0........

Aku bergembira di sisi Puan Ema..hiks

Oh oh oh...fakta di sini : Saya pengapitnye..hiii ;)

Selamat Pengantin Baru Ema & Za'im

Exam PTD 2011

Huh, book review masih tak siap. Banyak betul halangan...errr...atau dengan kata lain, BANYAK LA KO PUNYE ALASAN!

Minggu depan ada exam PTD. Buat kawan-kawan yang ambil exam tu, semoga berjaya ya!


Amaran pihak berkuasa tuLisankeme : kalau dapat jadi PTD, sila la bersedia untuk buat book review sampai muntah (oh, tidaklah seteruk itu, tapi kalau anda sedang morning sickness je)..mokeke ;p




Bila bekerja, kita perlu tamak..hahaha...apa kauuu pikir kalau kau selalu hang aku tak boleh cari pakwe lain wahai Incik PC?!! huh!in ur dreams!