Tuesday, November 30, 2010

Aidil Zafuan..eh, Aidiladha la ;p

Ikut hati, sejurus selepas pulang dari sana, terus mau tulis. Tapi, waktu sangat dikekang. Huahuaa..padan muka cuti lama sangat...banyak kerja menanti untuk di-settle-kan. Setakat nak tulis entry pendek dan laju macam entry sebelum ni, boleh la nak curik-curik tulis. Hahaha..bajet cam nak tulis banyak jek. lol.

Hari raya Aidiladha yang lepas sangat la lama aku cuti. Dari hari Rabu sampai Selasa. Sepatutnya sampai Isnin..tapi Selasa ter-mc. ;p

Raya Aidiladha neh macam raya puasa pulak. Sakan berjalan...yang paling bestnya tu sebab ke-sakan-an itu melibatkan geng-geng zaman sekolah rendah. Eheh..gileee lama memang tak pegi rumah masing-masing.

Semuanya tak dirancang..pegi rumah dorang, pastu angkut dorang pegi rumah orang lain. Mula-mula Ita amik aku kat rumah, pastu baru gi umah dorang. Pegi rumah semua orang semuanya main terjah jek...hehe...;p masing-masing comot jek..pastu kena paksa siap lawa-lawa sebab nak gi terjah rumah orang lain. Hasilnya..dari aku dan Ita jek..kami angkut sekali Idah, Ain, Ina & Syata...ke destinasi terakhir rumah Anil & baby boy di Lambor...;p

Bakal pengantin, si Ita tu slumber jek jalan-jalan sampai malam..lagi 2 hari jek nak nikah ;p

19/11/2010 ~ Selamatlah Fazlita menjadi isteri Abu Bakar. Dan...oleh kerana kami ahli rombongan masa hari raya tu semua tak boleh datang esoknya. Makanya, semuanya datang malam nikah..;p


20/11/2010
Masa untuk bersama geng bas sekolah pulak!!hehe..bukan..bukannn...ini adalah Geng Basikal di Universiti!!

Naik bas gi KL. Pastu Jue & Cha amik kat Bukit Jalil kemudian amik Intan gerak ke kenduri Dai. Rombongan yang sepatutnya ramai...akhirnya tinggal kami berempat je. Petang baru gerak ke Rompin, sempat la jugak jalan-jalan kat Jusco cari hadiah untuk Awal..hihi.

Malam - Rasa macam kena khianat jek dengan Awal...haha..sebab dia kasi kitorang chalet yang hujung sekali, tepi stor basikal....yang err...horror gile! Sebagai dendanya, Awal kena belanja kami makan malam tu..ngehee..takde motif. haha..Pengantin lelaki disamping 4 wanita..auwww...ini bukan parti bujang hokee...haha ;p parti mengepaw pengantin jek lol.

Kenduri Daiyana

21/11/2010
Pagi breakfast kat pekan Rompin, kemudian pergi jalan-jalan cari pantai. Photoshoot lerh..;p On the way ke pantai tu ada la seekor civic hitam ni nyempit kat sebelah. Huh..ingatkan ada orang nak ngorat i..ghopenye si pengantin lelaki-yang-otw-nak-g-bermekap. Buang karan betul..rugi jek i malu-malu...;p


 Antara Hasil Photoshoot..;p

Pukul 2 baru pegi rumah pengantin. Tu pun sempat la Yani buat lawatan sambil belajar ke chalet kitorang..kes tak tahan nak tunggu kitorang datang. haha ;p
 Kenduri Awal

Dalam pukul 4 balik KL konvoi dengan Amar...dan JEM! sampai Bukit Jalil nak pukul 10 terus amik bas balik Ipoh pukul 10.30 ;)



Moral of the story
1. Berjumpa kawan-kawan memang seronok.
2. Perpisahan memang me-nyebak-kan

Sekian.



Laporan disediakan oleh ;
Bukan JAJA..hahahaha ;p

Thursday, November 25, 2010

Hati Untuk Dicloroxkan

Kadang-kadang orang selalu terasa dengan kita untuk perkara yang kecil. Perkara yang besar lagi la kuat terasa nye kan.

Terasa tu apa? Ala...perasaan tergeget dek semut hitam di hati kita tu...

Perasaan terasa mereka itu seolah-olah itulah kesalahan terbeEEeesar kita kepada mereka. Sampai mereka lupa atau pura-pura lupa yang sebenarnya, mereka tu dah banyak kali gila-gila kali darab tambah campur menyakitkan hati kita. Takde tolak atau bahagi pun langsung!

Tapi, hairannya, kenapa kita tak ambil peluang untuk terasa? Rugi kan?

Sebab, bila kita terasa, mereka akan cop kita sebagai "Sensitif tak bertempat", "Kaki baran"..atau mungkin mereka akan kata "eleeh..nak gurau sikit pun tak buleeehh", "Hek eleh..itu pun nak marahhh" atau "Ala..ko kan baikk...." (cubaan untuk mengipas).

Mereka pun kadang-kadang boleh terasa jika kita ini dirasakan tidak mengambil berat akan hal mereka. Sedangkan...adakah mereka mengira dengan sempoa mahupun kalkulator saintifik..berapa kali kah mereka mengambil tahu hal kita? Berapa kali kah mereka memberi peluang untuk kita meluahkan masalah kita? Berapa kali kah mereka pernah mendengar keluh kesah kita? Berapa kali kah mereka membalas sms kita di saat kita memerlukan mereka? Berapa kali kah mereka akan ingat kita di saat mereka berada 'di atas'?

Jangan suruh Buntong Kali yang kira...sebab dia pandai kira pistol & duit aje. Sigh.

Kadang-kadang...mereka ingat kita ni tak teringin ke nak hempas kepala mereka bila mereka suka suki sergah kita gaya meroyan kat tepi telinga kita masa kita tengak khusyuk buat kerja atau tengah feeling tengok telenovela venuzuela??!!?

Agaknya mereka nak kita MATI kot sakit jantung. Huh, kalau aku mati sebab sakit jantung akibat sergahan mereka itu, jangan harap pastu korang nak hidup aman damai. Ke hulu ke hilir aku ngekor korang...Ada brannnn?

Kadang-kadang...mereka ingat kita ni tak teringin ke nak rendam kepala mereka dalam Laut Pasifik bila mereka sedap mulut jek cakap itu ini dan kuat nak mampus gaya macam sorang duduk kutub utara, sorang kat kutub selatan kena guna pembesar suara sebesar bola sepak yang dijemaahkan sebanyak 150 juta!

Kadang-kadang..mereka ingat kita ni tak teringin ke nak pijak-pijak perut boncit mereka bilamana kita nak bercerita masalah kita, dia cross sana sini nak cerita pasal hal dia sampai last-last kita kena jadik kaunselor tak bertauliah?!!?

Tapi...walau macam mana pun kita teringin nak membunuh secara tragik dan kejam mereka itu...sehingga ke hari ini..mereka masih hidup!

Persoalannya di sini...patut atau tak mereka ini dibiarkan.

1. Dibiarkan -
    pijak kepala kita kemudian hari. Kita merana jiwa sorang-sorang

2. Tak dibiarkan a.k.a pangkah habis-habisan -
    ????? mungkin akan hilang kawan. Mungkin...erm..ermm...pikiaq ah sendirik.

Jadi..tepuk dada..tanya Iman.

Sabar...sabar....


Akhir Kalam,
FORGIVE your enemy..but NEVER forget their NAMES! ~ JFK

Lalalaaaalalaaaa~

Gembira Sungguh Hati Ini Dapat Melihat Si Dia Bergelak Ketawa

...dah, tade nak citer apa lagi.

Semua dah tulis kat tajuk atas. Sekian.

Larut.

Mission accomplished. 

Happy.

Tuesday, November 16, 2010

Offline Again!

Tidak akan online dalam jangka masa yang lama.

Selamat hari Raya Aidil adha. ;)

Monday, November 15, 2010

Luar Lain Dalam Lain

Dulu macam dah pernah tulis. Soal kenapa dulu lain sekarang lain. Eheh..macam lirik lagu err...Tan Sri SM Salim kot. ngeHee.

Orang kata, selagi belum sampai usia perkahwinan 5 tahun, jangan harap la ko betul-betul kenal pasangan ko.Yang lagi tragik, orang kata la...setiap 5 tahun tu la akan ada 1 ujian besau yang akan melanda perhubungan tersebut. Duh!!

Setiap saat dalam suatu perhubungan itu adalah satu sesi perkenalan sebenarnya. Sedangkan ibu yang mengandungkan anak itu pun tak kan dapat kenal anak dia tu 100%. Yang lagi haruuunya, anak tu sendiri pun tak berapa nak kenal diri mereka sendiri!

Jadi sebenarnya, ice-breaking ni takkan pernah habis punya!

Pernah dengar tak, ada sesetengah pasangan ni..mula-mula kenal gaduh sakan, kemudian berchenta bagai nak rak, kahwin terus. Dari mata turun ke hati gitu. Bila dah lama-lama kenal, ada pulak perasaan tetttt terus terpikat dan kahwin pulak tu. Ada jugak yang sebaliknya. Mula-mula i sayang u, u sayang i, pastu semua benda melayang.

Ada sesetengah pasangan, masa berkawan lain pe'elnya..tiba-tiba bila dah couple..oopocot mak kauuu!! lain pulak perangainya..ternganga la kita. Adui...Kalau tengah couple boleh la mintak putus, kalau dah kahwin? Redha je la. Nak cerai? Na'uzubillah. Bergegar arasy.

Haa..masa ini la kemahiran (erk, macam selalu sangat aku guna ayat permulaan ni) berkomunikasi dan give & take nak menunjukkan kehebatan mereka.

Habis la...pasni ramai la amik course komunikasi...kuikuikui ;p

Tapi kan...kalau kita cintakan seseorang itu kerana Allah, insyaAllah semuanya dipermudahkan. Ye dak?

Ceh, cakap macam orang dah kawin plak...;p


Apa-apa pun, tepuk dada tanya IMAN! ;)





 Posisi asik nak sama jek.hahaha..takde variasi langsung! lol


Nota bawahan :
Malam Sabtu lepas, dapat mesej dari Kak Azizah, ex-PKP Seratas dulu, ajak kenduri kawin dia. Tapi, yang ralatnya...20/11 la pulakkk!! Adoiii..apsal la antara orang-orang penting dalam idup neh semuanya nak tarikh 20 & 21 Nov..tell me why?why?why?? heh, drama!

Friday, November 12, 2010

Zon Fikir : Malaysiaku Gemilang

Kadang-kadang...ketika di waktu lapang (masa sibuk pun)...dan ketika waktu sebelum tidur, aku selalu berfikir-fikir...berfikir-fikir...tentang sesuatu..hal aku, hal orang-orang lain, hal negara, hal dunia (mengalahkan perdana menteri plak). Ouch!Patut la tidur selalu tak nyenyak..gagaga~ dah dapat jawapan masalah tidur tak nyenyak.

Tapi, sebelum tidur tu lebih kepada post-mortem kepada apa yang aku buat, apa yang orang buat dalam hari tu.

Semalam, aku terfikir tentang sesuatu ini. Setelah membaca suatu contengan seseorang. Ehiks. Sekadar hairan. Sebelum tu sila ambil perhatian. Aku bukan orang ke-partisan ek. Sekadar buah pikiran jauh di sudut otak aku yang paling dalam.

Si dia ni, dari dulu..dari zaman kanak-kanak ribena lagi aku kenal dia sebagai anti sangat-sangat teramat sangat (serius sangat-sangat) tak suka dengan kerajaan.

Tapi, aku jugak tau yang dia sangat-sangat teringin nak kerja dengan GLC. Alaa..syarikat berkaitan kerajaan (Government-Linked Company). dan setelah besar ini, masih lagi menjadi penyokong kuat 'team sebelah sana', dia berjaya kerja di GLC.

Dunia ini adil kan? Kau layak...kau dapat. Latar belakang kau, tadehal punya. Tapi, hairan....kenapa dia masih teringin sangat nak kerja dengan organisasi yang dia war-warkan korupsi, kronisme dan 'isme' yang lain? Ludah ke langit ek? Lenkali time tadika prektis ar ludah ke bawah. Padiyappa.

Semalam, selak-selak muka buku...oh, ramai jugak ahli 'team sebelah sana' kerja kat Putrajaya maksud aku dalam organisasi kerajaan.

Suatu ketika dulu la kan....masa Putrajaya nak di bangunkan, ramai berkicau di awangan. Masa nak buat KLCC, Sepang Circuit..KLIA pun sama.

(ayat iklan)
Oleh kerana, aku ni memang berjiwa 'bangunan' dari kecik..jadik nak buat bangunan-bangunan hebat ni memang buleh buat aku terlopong sekejap. ;p

(ok, sambung balik)
Sekarang kan.....

Ramai jek yang berkicau tu siap bangga tangkap gambo sendiri guna henpon Blekberi, Iphone4, DSLR dan tak ketinggalan digital kamera kat bangunan-bangunan tu.

Ironi sungguh kan. Isk.

Melayu memang mudah lupa. Kih3~

.

Wednesday, November 10, 2010

Takde Pakwe Eh?

Setelah habis meeting...

Dia : Nanti kalau ada apa-apa call la ye. Eh betul ke nombor telefon awak tu?

Aku : Betul...

Dia : Habis tu..kenapa saya call tak angkat?

Aku : Ooh..kalau saya perasan, saya angkat la...kalau tak perasan..saya tak angkat la...lagipun, saya takkan return call punye..sebab saya pakai prepaid...

Dia (muka pelik) : Takde pakwe ek?

Aku : HAAHHH??

Dia : Yela pelik betul...orang-orang yang tak alert dengan handphone ni selalunya takde pakwe.

Semua orang yang sedang dengar perbualan ini memandang tepat kat Aku. Nak tau jawapan "Ada pakwe ke tak?" kot.. Hee ;p

Aku : Tu RAHSIAAA!! (terus buat-buat sibuk dengan laptop orang sebelah)


gagagagaa~ Adeke tanya soalan cenggitu kat public dan kuat-kuat..awat taknak guna mikrofon terus..kasik satu bangunan dengaq..kut-kut ada bakal mak mertua ke nak anto borang...*blushing* Eh, ni pun kira public jugak kan?hahaha...takpe, yang ni tak nampak muka sape-sape lol

Ku Tunggu Jandamu..Oppss

Ahha..tak bley blah tajuk ;p

Seharian semalam ngak online, rupanya ada orang tertunggu-tunggu. Haha, kesian...terpaksa memendam hasrat berkobar-kobar nak bercerita.

Keh3~

Monday, November 8, 2010

Eh, baby la!

Kerna bayi itu menyebabkan beberapa orang tersentuh hatinya. Terasa pedih hatinya. Terasa didera hatinya.

Kerna bayi itu!

Tapi, semuanya bukan salah bayi mengandung...

Eh, shilap...

Bukan salah bayi itu me-lahir-kan-dirinya.

Saturday, November 6, 2010

Offline!

Yeay!

Babai sekalian alam. Saya mau pulang untuk berjumpa kesayangan.

Tadaa~

Psst..kiut kan si botak neh..hehehe ;p

Friday, November 5, 2010

Psiko-senget : Cabul & Rogol

Pernah terfikir tak kenapa kes cabul, kes rogol ada yang dilakukan oleh orang yang berkerjaya sebagai guru?

Betul, cikgu manusia biasa, yang ada nafsu, yang tak sempurna dan segala-segala 'yang' lah di muka bumi ni. Tapi, perbuatan ini sangat tak boleh diterima. Sama la juga jika ia dilakukan oleh ustaz, polis atau askar.

Kerjaya yang memungkinkan mereka mempunyai prinsip yang sangat tegas. Sangat berdisiplin gitu kan. Tapi malangnya...selalu pulak orang-orang yang berkerjaya ini yang dilaporkan melakukan jenayah tersebut. Sadis betul.

Adakah ia disebabkan tekanan membawa 'imej baik'?

Susah sebenarnya nak dengar berita arkitek, jurutera & doktor (atau patut salahkan wartawan sebab tak laporkan?) melakukan jenayah rogol atau cabul.

Jadi, kenapa?

Renung-renungkan. Selamat beramal.




Nota bawahan :
Jawapan dari sudut hati aku yang paling dalam adalah...arkitek, jurutera & doktor terlampau sibuk untuk fikir & buat perkara tersebut...terutama jurutera.. yang bestfriend dengan 'pembaris' (lurus ikut law ;p). P E A C E !


UPDATED 12/11/10
Baca muka depan Harian Metro semalam (11/11/10)?Baru je tulis..*sigh*

Mereka Tolong Kita?

Pada suatu malam, ketika sedang menunggu makanan yang dipesan sampai ke meja. Kami sama-sama bertongkat dagu tengok berita TV3. Sebenarnya nak tongkat perut sebab lapar sangat...tapi tak leh kan..tongkat dagu sudaa ;p

Berita ketika itu adalah tentang banjir besar yang sedang melanda Kedah & Perlis sekarang.

Kemudian, si dia kata..."See...ada negara lain tolong kita?"

Dia cakap macam tu sebab sebelum ini dia pernah tanya aku....masa tu berita pasal bencana di Pakistan beberapa bulan lepas. Soalnya ketika itu.."Kita sibuk-sibuk tolong negara orang ni kan...kalau masa kita susah agak-agak ada ke negara lain tolong?"

Jawapan aku mesti la positif aje kan. Kemudian kena tempelak "Positif tak kena tempat!"

Gagaga~




PSSSST..masa WTC runtuh Malaysia tade hantar pasukan bantuan kan?hehe ;p

Hantu Ada di Mana-mana

Malam semalam tengah tension buat CPM, aku pun gatal tangan gi google 'khairul munirah'. Saje nak tengok ada ramai ke tak khairul munirah neh. Hehe...nak tau apa yang aku jumpa? Ada khairul munirah kat sebuah institusi neh..institusi yang sama dengan seorang manusia yang aku tak-berapa-nak-ehemehemm..dulu pernah pe-dajal aku.

Haha...lawak pulak rasanye. sangat mengeletek perut ;p..terus aku mesej si dia di perantauan tu bagitau berita hot neh. Pukul 2 pagi kot time tu...kang dia ingat dia mimpi lagi plak macam hari tu sebab dapat mesej pagi-pagi buta.

Pagi tadi dia reply "mentang-mentang nak jadi _ _ _...semua pengetahuan tak berapa am pun kena tahu ke?Haha..dia diekori kisah lampau..." hahahahhaa....

Iniiii aku suka! keh3~





Nota bawahan :
Tadi kemas-kemas fail lama, terjumpa satu nota tulisan si dia di perantauan tu. Dia tulis ;

"Makcik Munirah F**** R****...hi3! Merayap jer ek...terpaksa aku layan Nisa. Kesian dia tinggal sorang..dia ngadu kat aku ko slalu buli dia..siap ko esok! Aku coconut kan ko nanti!"

Hahahaha...adoila! Tak ingat pulak aku si dia penah gosipkan aku dengan F**** & R****. Gila betul dia playgirl-kan aku. Sampai dua orang sekali gus! Gagaga~

* Nisa = rumet masa 1st year kat U dulu.

Wednesday, November 3, 2010

Line Tak Clear

Berkira-kira nak stay back kat site office. Siapkan site meeting report. Tadi, ada dengar si sorang lagi tu pun nak siapkan report site meeting dia jugak. Nak buat sama-sama kat site office aku. Ni, dah nak ke malam, batang hidung pun tak nampak.

*Jalan ke telefon. Angkat. Dail*

*Tuttt tutt tutt*

"lalaala lalaaa" Ntah ape lagu la budak ni karok.

"Hujan laa" Bingit telinga aku.

"Lalalalaaaa" Degil sungguh budak ni.

"Hoi, hujan laaaa!"

"hahahaaa..ko ni sebok jek. Aku nak nyanyi la"

"Tak sedap pon. Tak payah! Kata nak datang sini? Tak jadi ke?" Terus kepada tujuan telefon si dia.

"Beta rasa beta nak balik dulu la...badan berlengas..." Si dia kata. Perasan Rajakapor pulak dia.

"Oh yeke...err..beta pun nak balik dulu la cenggitu!" Oh, aku pun ikut perasan jadik Rajakapor.

"Cis, ko suke copy aku."

"Eh, suke ati aku larr..."

"Ok, ko cepat balik..masak nasik" Amboi..bagi arahan nampak...

"Hah? Ape? Tak dengar??" Pura-pura tak dengar.

"Masak nasiiiii"

"Hah? Padiaa??tak dengar laaa" Sambil jauhkan fon dari telinga. "Ehhh...line tak clear..line tak clear" Klik. Terus letak.

Lalalalaa~ *jalan ke tempat duduk asal dengan senyuman*


Hahahaha...seb bek kat cerekarama Tibi Tige pernah ajar trick cenggitu. Phewwww....selamat!Keh3~

Makan Kat Mane??

Aku : Weh, jom makan...

Dia : Ok..jom..Tapi, kat mane?

Aku : Err.....kat...

Dia : Jangan cakap makan kat mulut ye...Aku bagi sebijik kang!

Aku : Huh?? Ooo..ko selalu cakap cenggitu takpe plak! Aku nak cakap tableh plak..mane aci!

Dia : Yelaaa...tu ayat aku..bukan ayat ko!

Aku : Erk??? (Cis, ingatkan nak marah pasal buat ayat loyar buruk..rupanya marah sebab ambik ayat dia!!)

padiyappa~

Pe-langgar Berjaya

Dulu...suka melebamkan diri sendiri dengan melanggar kaki katil, kaki bangku dan segala jenis benda yang boleh dilanggar.

Sekarang, suka men-darah-kan diri dengan melanggar dengan kuasa momentum yang lebih kuat.

Kuang3~

Luka kelmarin, dah bengkak..tambah lagi arini...Sebab tertinggal kaki sebelah kat belakang...tersepit bawah pintu...

Keh3~

camne keme leh lupe kaki lagi sebelah tak abis lagi melangkah ke depan...adoila!

Takpe, menghapus dosa kecil *wink* bak kata aku pada Mas (nama sebenarkah?) tengahari  tadi.

"At least..hapus jugak dosa aku kutuk ko dalam hati!"
"Bapak la....tu kena mintak maap dengan aku la!"
"Oh, salah fatwa ye?"
"!!??!!!" Buat muka tak pueh ati.


Kuang3~ miong.

Tuesday, November 2, 2010

Kereta Kecil Pon Pon

Cik Timah : Weh, kete baru dia dah sampai (merujuk kepada bekas housemate).

Aku : Mana tau?

Cik Timah : Tadi dia cakap...

Aku : Oo..jom la turun..(ke parking)

Cik Timah : Hah? (muka terkejut) Nak buat ape?

Aku : Pergi calarkan kete dia la....(serius)

Cik Timah : HAHHH??! (muka lagi-lagi terkejut) Takkan...kot..ko..seriussss?

Aku : Ada aku cakap aku serius?

Cik Timah : GI....LA la lu!!!




Moral of the Story
Gurauan tu kan boleh menambah seri dalam rumahtangga..ehiks ;p



Nota bawahan :
Sedang membaca Chicken Soup for the Teenage Soul on Relationship ;) Auww..i jiwa remaja u...

Monday, November 1, 2010

Ber-dua Raikan Chenta

Bulan November dan Disember ni banyak betul jemputan kahwin..huhu..berderet-deret...

November
6 - Sabil
20 - Ita / Dai / Jijah & Azam
21 - Awal / Mashitoh
27 - Azam & Jijah / Simaa

Disember
5 - Wak
7 - Sarah
12 - Hasmah
18 - Aini
19 - Khai (sebelah lelaki kat Bote)
25 - Wati

Lupe pulak Hazila bape haribulan..rasanye 12hb jugak..tunggu je la kad dia sampai..

Hah, pe lagi...arrange la perjalanan! hihi :D

Tahniah ye kalian!!

UPDATED

21/11 - Jep
11/12 - Hazila

Fasa baru

Malam ni baru boleh tengok betul-betul keputusan tu dengan 4 mata sendiri. Siang tadi, Ema yang tolong tengok sebab aku tak boleh bukak. Tak puas tak tengok sendiri...dah tengok sendiri baru nak tulis kat sini...dari siang tadi Ema dah suruh blog-kan :)

Berkenaan entry ini, keputusannya...saya berjaya. Alhamdulillah.

(sedang bukak balik website berkenaan sekali lagi untuk confirmkan)

Terima kasih kepada famili & kawan-kawan yang tolong doakan...dan tentu sekali pertama-tamanya kepada Allah yang memberi peluang ini.

Tak lupa juga kepada juri-juri yang mengundi untuk memilih saya untuk memenangi award ini. Oppss..ter-mood Festival Filem Malaysia plak ;p

Langkah SenoiRita akan dijejaki..dan tanggungjawab pun semakin besar. Semoga berjaya untuk diri aku ;)