Sunday, October 31, 2010

Ber-anak

Kisah Hujung Minggu Lepas

(Perbualan SMS)

Peah Popcorn : Ramainye kawan-kawan aku yang dah ber-anak. Aku ni dah ketinggalan zaman sangat ke?

Aku : Memang ko ketinggalan zaman pun. Aku pun dah ber-anak....sedare. At least ade la jugak drpd ko...

Peah Popcorn : KUANG AJAU MUNIRAH!


Kuang3~

Lelaki Mata Beruang

Petang tadi menghabiskan masa di Taman Perbandaran. Akhirnya jumpa jugak tempat riadah yang OK kat Penang neh setelah 1 tahun 4 bulan aku menetap kat negeri nasi kandaq neh. Terer kan aku cari?kuang3~ Padahal lebih kurang 10 minit je dari rumah...padiyappa~

Sambil beriadah, sambil mendengar keluh kesah kecewa seorang teman yang lama-lama sama lebatnya dengan hujan yang turun petang tadi. Natijahnya, aku sedang sakit kepala sekarang! Berkat percampuran formula kimia air hujan dan peluh. LOL.

LELAKI.

Itulah punca kekecewaan kawan aku tu. Tergamak ye lelaki yang sudah bertunang, mencari kekasih lain. Padahal, hidup ditanggung oleh si tunang! Memalukan!

Inilah contoh lelaki yang merasakan mereka berhak untuk memilih perempuan yang terbaik untuk diri mereka. Pasang dua tiga, kemudian pilih. Perghhh...macam pilih ikan kat pasar tani ye bang?

Semoga si tunang dapat mencari yang lebih baik. Tinggalkan aje lelaki sebegitu. Bikin panasss jek. Kasik zass sama dia!

Friday, October 29, 2010

Pathetic

Hari-hari yang kebelakang dua, tiga, empat hari yang lalu itu sangat pathetic. Sebab?


.......Biarlah Rahsia (Palinggg Siti Nurhaliza punya statement)


Jadi, sebagai permulaan menghilangkan nilai-nilai pathetic itu, AKU MAAFKAN KAU!

Aku redha dan aku serahkan kepada Yang Lebih Berkuasa kerana Dia tahu setiap hikmah bagi setiap yang berlaku.

Sekian, Terima kasih.

Wednesday, October 27, 2010

Entry Khas Untuk Mysarah

*Aku post atas permintaan Mysarah disebabkan anda tidak dapat membuka mukabuku. Ni aku copy jek dari mesej mukabuku beserta 1 perenggan yang telah didelete sebab ia hanya sesuai untuk bacaan kaum wanita sahaja..hehe ;p

Tentatif perjalanan ke Rompin, Pahang.

Line-up : aku, jaja, intan, ema, ayul, jue, cha. (sila tambah jika ada tambahan)

kenderaan : Persona Jue & Gen2 Ayul..;). Kalau sape2 ada kete yg lg beso..buleh muat semua orang lg bagus ;) Cth ; Alphard ka..Stavic ka...Naza Ria ka...;)

tentatif cadangan :

Sabtu 20hb Nov 2010

Pagi :
lebih kurang pukul 10-11pagi :- Keberangkatan Yg.Mulia Tengku Puteri Munirah Bulan Kayangan ke Stesen bas Bukit Jalil (kalau Pudu tak siap renovate lagi time ni).

Jadi, org2 dari sebelah selatan sila fetch beta hehe..

contoh sistem fetch-mengefetch ni :
jue & ayul amik cha kemudian ema, beta & intan dan terus ke gombak utk amik jaja. *aturan utk amik sape dlu terpulang kpd kesesuaian jalan anda*

Tengahari :
Bergerak ke Pahang Darul Makmur

*terpulang sama ada nak menyinggah ke mana-mana sebelum ke Rompin, daerah tujuan sebenar.

Malam :
Tido di homestay yg disediakan awal. Homestay ni tatau lg kena bayar ke tidak & xconfirmkan lg. Beta dah suruh awal bayarkan.ngehehe...tp nak mintak sape-sape pi folo up kt awal boleh?

Beta cadangkan JULIANA ASHRAM untuk folo up..

Ahad, 21hb Nov 2010

Pagi - Tengahari
Bersantap di kendurinya Awal

Petang
Berangkat pulang

*atau nak singgah mana2 lagi?hehe

PSST : beta mau tumpang umah sape2 malam ahad itu..sobs..beta pulang ari senin.

Isi Penting dari Tentatif :

1. Jue (sekiranya bersetuju) folo up pasal homestay
2. Jue & Ayul (sekiranya bersetuju) sediakan la kete tu wangi2 =)
3. Semua ahli rombongan, hadiah mau kongsikah?
4. Ada cadangan tambahan? Silalah...


sekian,
Betachi

    ******************

Untuk perhatian Mysarah..hasil perbincangan adalah seperti berikut ;

1. Kita akan pegi Rompin dari Melaka.
2. Kenderaan : Jue & Ayul
3. Jue akan folo up homestay
4. Mysarah & Jaja sila pergi ke Bkt Jalil jugak sebab Ema akan fetch aku...atau mungkin korang boleh ke mana-mana yang Ema senang nak fetch (Ema dari Putrajaya).
5. Kemudian akan pergi ke Nilai, dari Nilai naik kete Ayul ke Melaka.
6. Buat masa ni, Cha tatau lagi macam mana...sebab tak dapat dihubungi.
7. Sila buat cadangan nak bagi hadiah ape ;)


Ucapan aku :
Ngak sabau mau jumpa kalian!!! muahahaha

Tuesday, October 26, 2010

Anak Dilari Beruk

Situasi :
Si anak sedang membasuh kereta di bawah porch dalam jam lebih kurang 6.30 petang. Keadaan agak gelap memandangkan hujan baru sahaja selesai menyembah bumi. Si Mak pulak sedang duduk bersila tak jauh dari anak sambil menampar-nampar nyamuk.

"Watpe duduk situ mak?" Soal sang anak.

"Saje je la..." balas mak, sambil tangan masih sibuk menampar nyamuk lagi.

"Kira nyamuk eh?" Soal anak lagi.

"Tak de la...tunggu anak lerr.."

"Huh? Wat pe nak tunggu??"

"Takut anak dilarikan BERUK!!" Mak buat muka slumber sambil tangan masih lagi kejar nyamuk.

"HA??!" ingat aku anak ayam ke hape? Adoyai!

*tepuk dahi laju-laju*

Wednesday, October 20, 2010

Dia Ke Orangnye?

Zaman sekarang ni..sekolah rendah lagi ramai budak dah couple. Siap cakap aku cinta kau, i love you too three four lagi. Gelilaa! Hailoh...ntah mereka paham ke tak apa makna cinta tu. Main sedapp bulu hidung dorang jek cakap.

Kadang-kadang bila pergi shopping complex bertembung dengan kanak-kanak hingusan ni..amboi amboi...bukan main lagi berpeluk sakan...mengalahkan orang yang dah kawin padahal muka pun tak baligh lagi. Adoi la. Rasa macam nak baling tong sampah jek. Yang lagi malu..mestilah sebab semuanya kaum sebangsa. Ceh!

I love You...
Sayang...
Cinta...
Kasih...
Rindu...

Senang kan nak ucap. Tapi malangnya, kita selalu tak paham apa yang kita ucapkan.

Aku selalu usik anak sedare aku...bila masa mereka kat kampung tanpa mak mereka...aku suka tanya mereka...
"Rindu mama tak?" 
Dia jawab "Rindu.."
Aku tanya balik "Rindu tu macam mane ek rasanye? Maksu tatau..."
Tersipu-sipu "Rindu tu rinduuuu laaa....!"
"Yela..tapi macam maneee??"
"Ee...tatau la..rindula!" Haha..dah tension.
Maksu pun buat muka paling syaitonnirrajim. keh3~
"Sayang mama?"
"Sayang laa...."
"Macam mana sayang tu??"
Diam. Termenung.
"Ntah"

Ok, bukan Maksu ni tatau apa itu rindu. Apa itu sayang. Cuma, nak tengok...apa yang seorang budak sekolah rendah faham tentang perasaan yang satu tu. Sebab budak-budak ni, pembesaran mereka (cara berfikir) mereka bergantung pada apa yang ada disekeliling mereka. Apa yang telah tersedia di depan mata. Bukan semua kanak-kanak nak/boleh berfikir di luar kotak.

Kalau mereka selalu disogok dengan aksi-aksi berpelukan itu yang dikatakan cinta, maka begitulah fahaman cinta yang mereka akan bawa dan ikuti. Bayangkan kalau sampai dah besar pun masih tak sedar-sedar lagi makna cinta kasih dan sayang yang sebenar? Berapa keratlah umat manusia kat muka bumi atau boleh dikecilkan skopnya kepada Malaysia ni, akan hidup bahagia? Makanya tak hairanlah kadar perceraian di kalangan pasangan Melayu tiap-tiap tahun meningkat kan.

Kadang-kadang kita terfikir dan tertanya-tanya, dia ke Mr/Mrs Right kita?

Macam mana nak tau? Mungkin kita patut buat list kot...

Mungkin dia bagus sebab ..
1. sanggup meredah banjir nak bagi bantuan bihun goreng kat anda
2. sanggup datang kat hostel anda nak tolong tukarkan tayar basikal
3. temankan anda di perpustakaan kala anda dah down giler nak study
4. payungkan anda ke kedai makan depan pagar universiti
5. pinjamkan motor tatkala anda bersusah payah terpaksa jalan kaki ke lab masa short sem
6. hantarkan ubat tatkala anda sakit tekak & demam
7. selimutkan anda dengan jaket tebal dia tatkala kesejukan di dalam bas

Tapi dia tak bagus pulak bila...
1. anda bagi dia hadiah..dia baginya hadiah tu kat makcik cleaner
2. dibelakang anda dia bermain kayu tiga empat lima bahkan enam
3. anda bersusah payah belikan tiket balik raya untuk dia..tapi dia slumber jek tak balik.
4. cemburu buta tuli pekak rabun sampai nak keluar dengan kawan perempuan pun tak boleh
5. suruh jumpa mak ayah anda, dia bagi 1juta alasan tak nak jumpa
6. ajak anda kawin lari kat sempadan Thai sebab katanya tak cukup duit nak buat majlis kawin
7. tiap kali keluar nak pegang tangan & pegang semua anggota

Ok dah...seri 7-7. Real Madrid lawan Manchester United.

Betul...semua manusia tak sempurna. Aku pun bukan baik... Tapi, sangat malanglah manusia yang tau dirinya tak sempurna, tapi tak langsung ada inisiatif nak memperbaiki diri, kan.

Bukan nak suruh jadi malaikat. Bukan nak suruh jadi Rasulullah. Tak mungkin pun.

Tapi, cukuplah kalau dia faham. Dia tahu. Apa itu Cinta. Dan sejauh mana dia mampu mencintai manusia kerana Allah. Menyintai manusia untuk sama-sama mencari keredhaan Allah.

Wallahualam.




Nota bawahan :
Masing-masing ada kisah silam. Tutup buku kisah silam kemas-kemas, lilit dengan rantai tebal, campak ke laut biar jadi tukun. Bukak buku baru.

Tuesday, October 19, 2010

Jangan Pandang Belakang

Kadang-kadang kita perlu untuk pandang ke belakang...melihat kembali apa yang ada di belakang...


Terutamanya...





Kalau anda tak percaya si driver boleh reverse dengan selamat. Hikhikhikk...;p Tak salah untuk skali skala jadik 'reverse censor bercakap' :)

P E A C E !

Sunday, October 17, 2010

Tempat & Masa yang Salah

Kadang-kadang bukan semua benda yang kita buat tu kena pada masa dan tempatnya. Macam aku. Selalu berada pada masa dan tempat yang salah. Lepas tu tersepit. Keh3~

Padan muka aku.

*tampar muke laju-laju*

*oh, sakit*

Ala, tapi ramai je sebenarnya selalu berada dalam keadaan yang aku berada sekarang. Eh, bukan sekarang...tapi yang dulu dua-tiga-karang. Panjang cerita, pada masa dulu kala..atau pada masa depan-kala.

*merapu*

Ok, bila tersepit pada situasi inilah bakat semulajadi kita sebagai artis kebudayaan negeri johor seorang yang cool perlu di-aura-kan seantero dunia.

Pada masa ni la ilmu menyelesaikan masalah perlu digunakan sebaik mungkin. Mungkin juga perlu menggunakan ilmu psikologi. Huh..pendek cerita dan jugak kesimpulannya...jadilah manusia berilmu supaya anda berupaya untuk mengawal tindak-tanduk dan situasi anda terutamanya ketika saat-saat genting begitu.

Sekian, tazkirah petang Ahad. Goodbabai!

Bila Ada Orang Meninggal Dunia...

....korang perasan tak sesuatu?

Terutamanya dalam suratkhabar la...kat tv pun sama 2 x 5...sampai kadang-kadang boleh buat aku skip berita tu atau tukar channel lain!

Annoying betul. Rasa macam nak hentak-hentak kepala wartawan tu pun ada. Miskin idea & soalan sungguh wartawan neh.

Ni la soalan yang boleh buat aku hangin tu....

"Si polan ada buat perkara-perkara yang pelik ke sebelum meninggal?"

"Ada apa-apa perubahan pada diri si polan sebelum kematiannya?"

Dan aku kesian sangat pada mak ayah isteri suami anak dan keluarga si mati yang terpaksa jawab soalan miskin idea dari wartawan neh.

Sangat kesian. Haish~

Macam perkara wajib pulak, bila nak meninggal dunia kita perlu buat benda yang pelik dan berubah. Sampaikan, kalau ada orang 'tak pelik' dan 'tak berubah' tu yang jadi kepelikan kepada orang lain.

Buat wartawan..carila idea lain nak tanya soalan. Muak dan menjengkelkan (oh, atau cuma aku je yang muak dan jengkel? ahaks)

Saturday, October 16, 2010

Kalau Berpacaran




Lagu yang sempoi..;)

Nyanyian : Ana Raffali, Sohaimi Mior Hassan & Altimet
Video dari : Obit Lensa

Ducati 848 Evo

I nak amik lesen motolah pasni...ngeHee ;) Terjatuh hati dengan abe ducati...ensem betul...bak penjahat berkaliber yang gagah perkasa jek. Memang ensem...



Hensem & Gagah kan? ;)

Tapi..kena dapatkan yang ini dulu....

Hehe..ada sape-sape nak SEDEKAH? 

kuang3~

Disudut hati yang paling dalam


Jangan biar hati terikat pada yang 'salah untuk dicintai' biarpun namanya masih terukir disudut hati yang paling dalam

Tuesday, October 12, 2010

Perlu Paham


Perlukah kita ketawa untuk bagitau kita gembira. Perlukah kita menangis untuk bagitau kita bersedih. Perlukah kita menengking untuk bagitau kita marah. Perlukah kita ke sana sini untuk bagitau kita sangat sibuk. Perlukah kita berteriak supaya semua orang MEMAHAMI kita. Sesungguhnya, mata kasar tak boleh menilai. Jaga adab, jaga diri, jaga tutur, jaga hati.


Sunday, October 10, 2010

Keep Loving You

Ask me why I keep on loving you when it's clear that you don't feel the same way for me... the problem is that as much as I can't force you to love me, I can't force myself to stop loving you.
 
haha...copy dari status Ajeh kat FB yang Ajeh kata dia copy dari sape ntah.  
 
Tade makna apa-apa ye yang berkaitan hidup aku...saje jek. ;) 

P E A C E !

10.10.10

Hari ni ramai orang kawin..maklumler..tarikh chantekk....sebenarnye..tak berapa nak paham kenapa orang beria-ia nak tarikh kawin yang chantek-chantek camni....nak jadikan hari yang istimewa bertambah istimewa kot? gagaga~ atau senang nak ingat?

Hari ni pun pakwe aku kawin....*s0bs* opppsss..ex-pakwe...sebelum dan selepas Fahrin ahhaha..paham tak timelinenye? tak paham sudah..buat-buat paham jek. Haish~Kalau tak arini aku dah sanding ala istana kayangan dah..wakakakaka :D

Saja tangkap gamba ni...nak mengabdikan tarikh 10.10.10 tu..haha...;p
(kat opis di hari ahad?itu adalah kebiasaan..mm..)

Saturday, October 9, 2010

Gadis Semasa



Yuna - Gadis Semasa

Oh begini rasanya cinta
Berani aku lagukan kuasanya
Dan aku begitu naif untuk dirimu
Kerna usia

Oh sekarang bukannya masa
Untuk kau ungkit lagi salah siapa
Dan engkau terlalu ego untuk diriku
Kau memang begitu

Bukalah mata oh
Yang selama ini kau pejamkan
Dan lihatlah diriku
Buanglah buanglah
Buang curiga yang telah lama kau simpan
Yang mungkin memudaratkan mu

Aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu jujur untuk duniamu

Kau mahukan gadis biasa
Yang bisa memberikan kau segalanya
Dan aku begitu muda untuk dirimu
Kau memang begitu

Kau mahu perubahan dunia
Tetapi pada aku kau sama saja
Dan engkau begitu ego untuk diriku
Kau memang begitu

Bukalah mata oh
Yang selama ini kau pejamkan
Dan lihatlah diriku
Buanglah buanglah
Buang curiga yang telah lama kau simpan
Yang mungkin memudaratkan mu

Aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu jujur untuk duniamu

Bukalah mata oh
Yang selama ini kau pejamkan
Dan lihatlah diriku
Buanglah buanglah
Buang curiga yang telah lama kau simpan
Yang mungkin memudaratkan mu

Oh aku memang begitu
tetap seperti dahulu
terlalu menyayangi dirimu

Oh aku memang begitu
Tetap seperti dahulu
Terlalu jujur untuk diri
Terlalu jujur untuk diri
Terlalu jujur untuk dirimu



 :: foto di suatu masa dulu ::



Nota bawahan :
Aku tak ada kaitan apa-apa pun dengan Silat Cekak Hanafi. Cuma tumpang bergambar je...sebab semua sepanduk Hari Ko-ku tu aku + intan + yuyul + awal yang buat..muahahah :D

Friday, October 8, 2010

Thursday, October 7, 2010

Pirate of the Paritian

Takmo tunjuk muka sebab tadi ada orang cakap aku dah tembam lebih dari biase *s0bs*



Resolusi bulan Oktober : Jogging 24/7 ..hiks ;p

Ini tidak adil..tidak adil..



Yuna - Penakut

Tak semua kau rencana kan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Oh ini tidak adil tidak adil baginya
Oh ini tidak adil tidak adil bagiku
Oh ini tidak adil untuk kau bertanya cintaku mencintaimu juga

Tidak adil tidak adil baginya....
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Oh ini tidak adil tidak adil baginya
Oh ini tidak adil tidak adil bagiku
Oh ini tidak adil untuk kau bertanya cintaku mencintaimu juga
Bukan milikku

Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku

Mengejar dunia semata-mata


:: selautan luas pemandangan ::

Ku Harap Kau Masih Percaya



pejamkan matamu
untuk ku...
dengarlah dunia berkata-kata
usah kau ragu di sini tempatmu
walau berubah
di mata kita tetap indah
selagi kau masih percaya

ketawa..kecewa..terpisah...
jalan yang lurus kian berhalang
adakah semua ini yang ku inginkan
ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
kuharap ku masih percaya

adakah semua ini yang ku inginkan
ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
ku harap kau masih percaya

buka matamu
biar aku memelukmu
kita bersama
masih muda masih mentah
ku harap kau masih percaya

selama ini...

Lagu : Sungai Lui
Penyanyi : Aizat Amdan

Tuesday, October 5, 2010

Family Day : Keluarga Kecil Keme

Inilah keluarga kecil keme. Reunion ni cuma start (salasilah) dari opah+tok (ta-penah jumpa pun).

Penganjuran family day ni atas idea Ancu - mak sedare aku, adik bongsu mak. Tapi salasilah nya agak pening sikit...haha..maklumlar..orang dulu-dulu kawin banyak kali ;p tu belum yang dicampur dengan bagi anak kat orang (tragis kisah ini).

Persiapan nak buat family day ni lama jugak la. Siap jawatankuasa segala bagai. Aku AJK pendaftaran.

Kerja masak memasak kitorang gotong royong la sebelum malam kejadian. Cuma laksa & nasi impit je yang dimasak kat rumah tuan sponsor ;)

Menu :
sate (order), laksa, nasi impit, lemang, nasi, laukpauk sikit, kuih raya..Err..macam lupa plak apa menunya..sebab macam aku makan sate & laksa je..haha..laksa pun pau anak sedara aku punya ;p


Aktiviti :
Sesi memperkenalkan ahli keluarga, tahlil & yassin, pertandingan mewarna (idea bernas taknak budak-budak bising time orang tua kat dalam baca yassin & tahlil), permainan cari-cari tak jumpa (haha..sukati aku bagi nama game ;p), pertandingan telinga karat (yang duk ulang dua tiga kali sebab budak-budak tu excited nak main), pastu sesi fotografi.


Cenderahati :
buku salasilah, mug, key-chain, cekedis & duit raya (untuk kanak-kanak ribena). Kain batik + kain pelekat, tasbih, sejadah untuk induk (anak-anak opah & tok).

Setiap family dibahagikan ikut warna tema..tadaaa~

Family Ungu : Makwe Ro

Family Oren : Anak cucu cicit Arwah Pak Ngah

Family Krim : Anak cucu Arwah Makcik Lijah

Family Hijau-yang-ta-berapa-nak-hijau : Makcik Esyah

Family Pink : Makcik Siah

Family biru : Makcik Nor

Family Merah-nye-mak-yang : Mak aku la!! ;) (tapi tak cukup korum)

Family Kuning : Ancu

Ni la induk dan suami masing-masing (yang pakai kopiah baju biru tu bapak sedare mereka)

AJK termasuk AJK on-da-spot-yang-kaler-oren-tuh ehiks ;p

Memang penat la kan, sakit kaki keme...seb bek keme dah makan sate banyak lol ;p Malam sebelumnya tido pun pukul 3 lebih sebab susun cenderahati sampai tido pun kat atas sofa..*s0bs*..pastu kena beratur lagi nak guna bilik air..ngeHee..seb bek aku + kakak aku menggunakan teknik magik untuk mendapatkan turn mandi..keh3~ lalalallaaa~ oppsss..terlebih suka plak...hihi.

Cuma ada satu perkara ter-miss la yang macam hampir-hampir nak melomahkan majlis neh, tade mikrofon!!! aiyak, seb bek bukan keme yang jadik mc! ehiks ;p

Adoila, dalam list peralatan memang ada mikrofon..tapi, tiba-tiba hari kejadian, mikrofon tak kunjung tiba..hehe..kaki patah kot lol ;p

Dalam pukul 3 macam tu majlis ni selesai...dan aku pun pengsan terus haha...niat di hati nak rehatkan kaki je..tapi mata pun sibuk nak rehat sama-sama ;p sedar-sedar je dah tinggal periuk terakhir je untuk dibasuh..jadi kita tengok je la kan, biorler orang yang mulekannye, ngabiskan koje deme! ;p



Nota bawahan :
Mikrofon adalah sangat penting untuk majlis yang ada ramai kanak-kanak ribena.

Saturday, October 2, 2010

Munirah, Kamu Kan Penyabar!

....ye, tapi aku rasa angin dah naik sampai ke otak dah ni nengok bangla ni konkrit!

padiyappa...salahkan tong konkrit plak..cis~

Meniti Alam Dewasa

Jam 1.07am ketika tengah tekun tengok cerita Santau Keramat kat Astro sorang-sorang, hampir nak tercabut jantung aku. Dari berbaring terus lipat duduk. Kus semangat. Masa tengah kuar lembaga hitam tu laa ada orang call. Hammmbek ko..dah la ringtone level 7 (paling kuat). Ringtone pulak lagu pecah kepala..haa..padan muka aku la!


"Munir aku nak tanye niii...."
"ye, aku solo lagi" (haha...;p)
"Huh??Apsal ko jawab macam tu? Ko ingat aku nak tanya ape ha?"
"Yela..mesti ko nak tanya aku solo lagi ke tak kan??" Hahaha...paling confident ;p
"Yang tu aku tak payah call pun aku tau jawapannyeee!!"

gagaggaga~~~

Sabau je la..Dia call untuk bincang perkara yang serius pulak tu...hahaha..dah 'pagi' kot time tu. Nyaris je aku ingat budak tu ngigau. Tapi takpe...aku suka perbincangan itu.

Mm..

Susahkan bila masa kita mahu berubah ke arah yang lebih baik...tiba-tiba datang seseorang mengungkit kisah lama kita yang tak-berapa-nak-baik. Mungkin orang lain itu, tak berniat nak mengungkit kisah lama...cuma keterlanjuran kata aje.

Betulla kata kawan aku tu...sepatutnya orang-orang di sekeliling dia sokong la perubahan yang dia nak buat. Bukan buat dia rasa down atau yang sewaktu dengannya. Dan aku tak rasa kawan aku ni main-main bila dia kata 'dia nak berubah'.

Tapi, yang buat aku rasa macam nak pecah perut gelak tu...bila dia kata (lebih kurang) 'dah terlampau tua ke aku ni..sampai aku dah rasa takde hati nak bersosial'

Dan lagi satu dia kata, adakah semua ini disebabkan sudah tiba masa untuk kawin? ngeHee...


Moral of the story 

Janganlah kita ketika muda ini ada hati nak buat perkara yang kurang baik atau kurang ajar-an...sebab, resam manusia akan ingat perkara yang buruk-buruk je pasal kita. Yang baik, memang orang jarang nak ingat. Tak adillah untuk orang yang betul-betul nak berubah macam kawan aku ni. Tapi, kalau setakat nak berubah hangat-hangat taik ayam-katik je macam 'mangkuk tingkat' tu..memang patut pun kena sekeh. opppss..emo ;p

Kita memang selalu kena bagi peluang pada orang untuk berubah. Tapi, bukan pada orang yang selalu mempersendakan dan mempersiakan peluang yang orang dah bagi pada mereka. Kerana bagi mereka, nilai 'peluang' itu sangat rendah. Dan mereka yakin mereka boleh mendapat peluang ke-2, ke-3, ke-4 dan seterusnya dengan mudah. Kan?




Nota bawahan :
+ Dia sebaya aku (maknanya dia tak tua la kan..sebab aku muda. lol) dan dia perempuan.
+ Katanya, dia tatau nak tulis blog meluahkan perasaan macam aku. Jadi, aku cadangkan dia buat video blog.hahaha ;p tunggu dan lihat, dia nak buat ke tak..;p

Friday, October 1, 2010

Keme Nekad!

Sebagai mukadimah..nah, lirik lagu Gemuruh dari Faizal Tahir. Ha...masa aku tengah kalut nak temuduga aritu, ada la seorang 'pensyarah dari mukah' tu cadangkan aku nyanyi lagu ni kuat-kuat..haha...mau nye aku kena halau keluar dari pusat temuduga tu kang lol. Sejarah aku dan lagu ni bermula di bumi sarawak..di kala aku dan kawan-kawan di paksa nyanyi dan terima lagu ni sebagai lagu tema Program Asimilasi Ilmu Ke Bumi Kenyalang oleh Kema! Ha ha ha...betullll...Kemaaa pakse kitorangggg!

Bagus lagu ni untuk menaikkan semangat ;)

Tajuk Lagu/Lirik: Gemuruh
Penyanyi/Artis: Faizal Tahir

Bila bertalu rentak dikalbu
Hasrat yang tersirat semakin kuburu
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Bila bertalu rentak dikalbu
Hasrat yang tersirat semakin kuburu
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
Segalanya pasti kan terbukti nanti

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa
Menyerlah jauh dari yang biasa



Ok, bercerita pasal NEKAD tu. Ha..takde le ape sangat...hiks ;p Cuma, telah sebulat suara hati untuk meneruskan untuk mencapai SESUATU itu. Tak kira! Aku nak jugak! Sehingga titisan peluh yang terakhir sekalipun. Hiarkhhh...aja-aja fighting. Mana buleh sekerat-sekerat jalan kan? Alang-alang menyelup pekasam..biar sampai ke pangkal lengan..aiceewah!

Oleh yang demikian, bermula dari hari ini, jam ini, minit ini dan saat ini..marilah kita bersama-sama mengumpul segala bukti & bahan untuk dijadikan benteng terakhir di medan perang kelak!

No matter how great the challenge or how difficult the circumstance, change is always possible if you're willing to work for it and fight for it...and above all, BELIEVE in it.


Yeah! WORK FOR IT...FIGHT FOR IT!


Nota bawahan :
Semalam ditawarkan tugas baru. Jadi PENULIS BLOG UNTUK BLOG ORANG LAIN (dan tulis kisah dia). Adoila! Sabau jela...hahaha