Monday, December 29, 2008

Masih di sini - Niskala

Aku masih
Tak mengerti
Cebisan hati terukir mengalir
Entah tersentuh tak beralun
Cuba memayungmu erat di hatiku
Kali ini terang ku pandang
Rupa wajah yang menjadi idaman
Sedarku tahu tak ku mampu
Hanya kata-kataku perhiasanmu
Aku masih mimpikan mu
Kerna mainan kasih yang berputik
Mengertilah kata hatiku
Terbit lahir lubuk kasih yang berkasih
Sedang ku bertepuk satu tangan
Namun genggamanmu erat padanya
Mahu saja ku melepaskan
Sisa bisa rasa cinta sebegini
Ku masih di sini...sampai bila
Entah mengapa harus lara
Ku masih begini
Tak bergoyang walau sedetik
Atas kabutnya jiwa ku sandarkan kata doa
Disusuli satu cerita
Bayangan perasaan
Ku coretkan satu pengalaman
Ku lepaskan...
Ku masih di sini
Sampai bila
Entah mengapa
Harus lara
Ku masih begini
Tak bergoyang
Walau sedetik
Atas kabutnya jiwa
Ku sandarkan kata doa
Satu cerita...
Oleh kerana aku sangat suka drama Gelora Di Hati Sara..jadi aku pun suka sangat kat lagu ni haha..lagu yang menjadi latar drama nih...=) layannnn...
~ku masih di sini..menanti~

Friday, December 26, 2008

Ah Malas!

rasa macam hari isnin plak arini..sebab semalam cuti..wakakakkk..jadi, sindrom hari isnin a.k.a malas datang menyerang!!
ohh..tulun-tulun ku tak bisa menahannyaaaa...
Ngaa..semalam aku gi tengok muvie lagi. Branscan 21~topi ajaib..
haha..tak sangka aku pi tengok citer ni..aku bukan suke sangat citer Ahmad Idham ni..tapi masuk panggung boleh tahan ramai jugak...aku teringin nak tengok Histeria sebenarnye..walopon aku memang tak penah layan pelem antu hahaha..tapi sebab ade liyana jasmay, teringin plak nak nengoknye..hihi
not bad citer Brainscan tuh..awal-awal dah wat aku kagum..sebab ade watak pokok bercakap yang lawa..bukan pokok tu yang lawa..tapi pokok bercakap tu nampak real..hihi..comel plak tuh..=P
dan rasenye watak mek & zul yahya tu best..klakar...walopon kadang-kadang bingit gak asyik dengar mek tu bebel..hihi..mampuih aku kalau dapat mak cenggitu..bisa cair taik telinga dong! My Mak is the best! yebedabeduuu...!! =P
cume ending je aku tak berapa berkenan sket..tapi nak wat camne..aku bukan pengarahnye..penulis skrip pun bukan hahaha...=P
apa-apa pun, bak kate kawan aku..Filem melayu dah maju sekarang...
pasni nak tengok citer Syurga Cinta plak..nak tengok Heliza berlakon..ukikikikkk...
p/s: aku memang suke tengok citer melayu..tapi ade kawan aku cakap, budak U tak class la tengok citer melayu..=P

Pada Kekalahanku

Bergembiralah dia
Kerna hatiku terpahat namanya
Mindaku terlayar kenangannya

Bergembiralah dia
Kerna memilikiku
Pada hatiku
Pada kenanganku
Pada masa hadapanku

Bergembiralah dia
Walau luka yang ditinggalkannya
Dia memiliki aku

Bergembiralah dia
Kerna menjadi yang pertama pada diriku
Sedangkan aku yang sejuta buatnya

Bergembiralah dia
Aku masih di sini meratapi
Dia di sana bersama yang lain

Bergembiralah dia
Atas kemenangannya
Pada kekalahanku

~dipetik dari Dari Sudut Hati

Wednesday, December 24, 2008

kawankah?

tadi, aku dan seorang kawan menelefon salah seorang kawan kami. saje nak tau citer terbaru..sebab die antara yang kadang-kadang hilang..kawan aku (tuan punye telefon) siap wat loud speaker lagi. ok la, aku namakan tuan punya telefon sebagai A dan yang ditelefon sebagai B.

tapi kemudian aku dan A terkedu..saling berpandangan je..bukan ape..kitorang tak sangka B citer secara terbuka hal peribadi die...die bukan spesis tu dulu..kalau dengan aku mungkin biasa..tapi kalau dengan A rasenye die susah sket nak citer..

B macam dah lame sangat pendam citer tu and nak kongsi+luahkan dengan kawan-kawan die. tibe-tibe aku rase bersalah (sampai sekarang ni pun)...dengan B aku jarang bertanye kabar..sesekali je berhubung..aku jadi kesian plak dengan die.

rase gagal pulak menjadi kawan yang baik kepada B. A pun tak sangka B citer sume ni pada die. sampaikan aku & A membuat diskusi khas bersaksikan sungai pahang.

LuaHanYanGtakTerLuaH

Aku Anak PERAK!

Petang tadi sembang-sembang dengan Pakcik Kama...surveyor yang ada syarikat survey sendiri kat Kuantan..1st time aku jumpa dia ni. Tapi kagum gak aku..jumpa-jumpa je die dah tau nama aku..ni mesti dorang duk bergosip pasal aku la tuh (suatu syak wasangka =P).

Dia datang diskas-diskas dengan bos..pastu bile bos gi, die tak gi lagi..duk sembang dengan aku. Macam-macam citer die..dari famili die, keje die, pengalaman die and rumah die pun aku dah tau kat mana. Sebab die siap lukis plan gi umah die lagi hehe...

Yang kagum tuh..satu famili die 'Orang Ukur'..isteri die, anak sulung & second..surveyor gak..anak yang lebih tu sekolah lagi. Tapi kelakarnye..dua-dua anak die tu mula-mula amik course lain tapi lastnye beralih course pada survey plak. Anak sulung sekerat jalan blajo perhotelan & katering. 2nd plak sekerat jalan blajo amik biotek..hehe..pastu tukor course amik survey..

Macam-macam...

Punyelar lama aku sembang dengan die..sampai die pun cakap.."pakcik ni sembang dengan kamu macam kite dah lame jumpe je.."

Hahaha..

Dan yang wat aku sengih panjang sebab dia kate aku orang johor...kuang3~~~..sebab bile cakap je mesti hujungnye ade "ek.."

Adoyai..Ampat Taun Ja Aku Orang Johor Loor..

Maafin Aku Perak!

~TaUtaKpE~

Tuesday, December 23, 2008

Dominan+Perfectionist

Malam tadi bermesej-mesejan dengan seorang teman. Citernye berkisar dengan tajuk DOMINAN..



Katanye..dia bukan perfectionist seperti *** tapi bila seseorang tu tak buat keje sampai tahap yang die expect orang tu akan buat..die akan jadi dominan...



Aku tau dan aku paham cara keje die. Boleh dikatakan, antara kawan-kawan aku..die tahap 1st class kalau wat keje (aku puji ko ni haha).



Aku rase..memang biase, kalau kita rase kita leh buat lagi baik dari orang lain..kita akan jadi dominan..tambah-tambah lagi kalau keje tu memberi kesan langsung kepada kita.



Seperti ***, Si Perfectionist tu...hehe..

Aku rase die contoh dominan paling gaban punye. Sebab? Die selalunye akan bahagi-bahagikan keje..tapi kemudiannya..tanpa kite sedar (bukan sebab amik dadah atau minum wiskikus hehe)atau dalam keadaan sedar die dah wat semua nye..pastu..apelagah..nganga jela kite haha.. kadang-kadang bila seseorang menjadi dominan..ahli yang lain nampak tak buat keje..dan akan tak tau buat keje..=)



DoMiNasI+MiNyaK

Sunday, December 21, 2008

Demi syafiQ...

wah syafiQ..loooookkk..i da letak ur name seperti yang u minta..hehe..

Tadi syafiQ kate aku tak sebut nama dia pun kat entry aku..padahal kat blog die banyak tulis nama aku (ngungkitnye pakcik nih!). Kalau ade pun aku tulis, tak sebanyak yang die tulis..Haha..

Hambik ko..kat tajuk aku tulis name ko..ko ade penah tulis name aku kat tajuk?Heh??sekarang sape lebey hee??

miong3~~~

LaLaLaaaa~~

Ahmad Syafiq Juaini Rostam gembire tak? =P

Friday, December 19, 2008

Jiran+Buah Tangan

Kisahnya..tadi aku balik bersama buah tangan yang diberi oleh bos..iaitu :
1. BQ setebal 4 inci lebih =101.6mm lebih
2. Fail VO
3. Satu sampul surat besar berisi form VO
4. Satu sampul surat kecil berisi pemadam, pensil dan pengasah pensil haha...

Bos kata.."U buat ye malam ni, esok saye nak..tapi pagi tu U trus pegi site dulu tau!"

fening lar aku...

Sampai depan pagar umah..darah rasa cam dah naik ke muka..jiran India sebelah umah aku boleh pulak lar park die punye ampaian beroda kat depan pagar umah aku. Eh, umah sewa aku. Aku pun tunggu beberapa minit dalam kete...mana la tau kut-kut tuan punya ampaian nak alihkan..tapi haraammmm...

Jadi aku pun dengan penuh berhemah, tolak lar ampaian dia tuh..kreetkreetkreettttt (bunyi roda die). Elok je aku park kete kat dalam..anak pompuan dia pun gi lar angkat baju di jemurannnn..senget ah..ade je orang kat umah...panas je aku..

Oleh kerana aku diarahkan untuk terus ke site pagi sok bermakna aku kena bawak kete sendiri..jadi kete aku yang comot tu aku lap-lapkan kasi berkilat sket sebelum menjadi lagi comot dengan tanah merah sok..

Tengah sok mengelap tibe-tibe aku rase macam ade orang je kat belakang...haha..rupanye anak lelaki India tuh! hesh..aku pun wat kasik senyuman menawan kt dia pastu terus je mengelap..

Dah lame..tak blah jugak budak tuh..jadi aku tanye.."ye, kenape dik?"..budak tu sengih je..pastu pompampompam tanye aku macam-macam soklan..habis sume dia nak korek..

Hehe..lepas budak tu blah..tibe-tibe teringat plak dulu Cha penah kata aku ni memang suke ade skendel dengan orang-orang sebangsa dengan Kobi (coursemate ku duluu..ekeke)haha..Mana idaknye, tiap kali dengan Cha..ade aje budak India yang aku tegur..mestilar tu sume kebetulan aje..tapi Cha lain plak pikirnye haha..sampai kan budak bukan India tapi gelap sket pun dikatanye India..ngaaa...

adaAPAdenganKALER

Wednesday, December 17, 2008

Ini.Bos.Pesan

Petang tadi teman bos gi site. Teman a.k.a jadik drebar. Sakit tangan katanye..tak leh drive jauh.. Ohoo..buangkan fikiran negatif anda. Bos saya seorang p.e.r.e.m.p.u.a.n. merangkap seorang w.a.n.i.t.a dan i.b.u. serta i.s.t.e.r.i.

Antara perbualan kami:

Bos : U umur berapa ye?
Aku : 23 bos..
Bos : U baru 23 ye??? *buat muke terkejut*...
**dalam hati aku kate, kenape?macam 18 ke?eheh**
Aku : Yela..haha..
Bos : Dah ade pakwe?
**Adohai..soklan...**
Aku : Takde bos
**Jujur kan aku?**
Bos : Baguslar..cari duit sendiri dulu..baru kawin tau! Anak saya yang umur 28 tu pun tak kawin lagi.
Aku : Betul-betul...nanti leh beli umah sendiri, kete sendiri..gune duit sendiri je kan?
**Aku sokong baeekk punye**
Bos : U, kalau nak cari suami..cari yang cintakan U..bukan U yang cintakan dia..
**Wah, bos aku yang brutal ni pun pandai falsafah bercinta rupanya**
Bos (sambung lagi): If U aje yang cintakan dia, anytime dia akan tinggalkan U..
Aku : Yeke? hehe
**Buat-buat tak tau =P**
Bos : Yela..dah lar U aje yang cintakan dia..pastu tiap-tiap ari U kena mengadap muke dia..kene masak untuk dia..nak ikut perut dia..jaga anak-anak dia..tapi dia tak cinta U pun..
**Aiyoo..bos suda mau start ceramah maa..**
Aku : Oooo..
**Eheh, lurus plak Aku**

Renung-renungkan Dalam Menunganmu

.sikretsi.+.majuki.

10.49am..Ofis.

Someone called. Asked me..why this, why that..and why, why, why?..and i am just smile (of course dia tarak lampak lorr..). Apa itu WHY?? forget it. Ceritanya ada di post terdahulu.

Sedikit sentap atas salah satu cerita yang dia baru khabarkan tadi..takpe..kang AKU di katakan over-emo pulak or over-perasan pulak. Perasan aku mempunyai kepentingan dalam hidup ORANG diceritakan oleh PENELEFON.

Aku sebenarnya telah dinasihatkan oleh PENASIHAT supaya minta maaf saja kepada Penelefon. Sebelum ini aku pernah menyuarakan kepada Penasihat betapa Penelefon marah pada aku kerna panggilan+mesej yang tidak pernah dibalas.

Tapi aku tahu..Penelefon seorang yang sabar. Buktinya..dia telefon aku pada pagi ini dan masih boleh berbual mesra. Cuma aku je yang banyak tersenyum (sebab tak tau nak cakap pe!). Dan banyak pertanyaannya aku biarkan saja dengan jawpan "takde pape..", "oke je", "hehe (gelak)."

Dan akhirnya dia kecewa.."Iyalah..orang ni memang bukan sape-sape pun bagi Mun."

Dan aku..Err..Speechlessss....Padan muke!

Tapi, aku mahu Penelefon tahu (rasanye dia tak bace pun blog ni)..aku bukan nak berahsia ataupun anggap dia bukan sape-sape pun bagi aku..tapi sesetengah perkara aku takleh bagitau..

Kadang-kadang aku jadi seorang pengecut. Suka melarikan diri. Itulah aku.

WATAK:
AKU= akular..sape lagikk! itu pun tarak tau ka?!
ORANG= Abang baik yang pernah keluarkan statement..jangan risau kalau aku terpaksa hidup membujang, sebab dia & Penelefon akan jaga aku dengan baik sampai tua.
PENELEFON=Kawan yang penyabar+Kawan baik Abang baik
PENASIHAT=Kawan baik Aku+Penyimpan Mohor Besar Kerahsiaan

case closed.

She said..

My Tulank Rusuque said...

Apa yang lebih pada si dia sehingga kita memilih jalan derita pada makhluk yang tiada apa-apa.

Untuk memikirkannya..aku terpaksa mengkuarantin kan diri aku..haha..kesian pada sape-sape yang mesej and kol aku..sebab, untuk memikirkannya..aku terpaksa tidur secara berlebihan hak3~~ miong daa...

JalanDeritaUntukBuatKuTraumatik

Sunday, December 14, 2008

Los & Faun

Petang semalam pergi nonton pelem Los & Faun kat Teruntum. Pelem ni arahan Afdlin Shauki. Sangat kelakar (pada ku lar..orang tak tau ar..).

Kalau style pelem Afdlin memang aku suke..cam lain sket..walaupun masa awal-awal pelem ni agak lucah sket, sebab citer pasal coli a.k.a bra. Bagi orang yang sarkastik or tak suka citer melayu (aku dah terbayang dah sapekah gerangan orang itu =P)..mungkin dorang anggap tu lawak cam bangang je..tapi kalau nak dibandingkan babak atas katil pelem omputih, ape la yang nak dikisahkan sangat kalau setakat citer pasal coli..hahaha

Citer pasal Ahmad Faun & Carlos Rodrigo Gunting ni memang best. Antara part yang besh..orang gaji Erra cakap Cik Puan gi Cameron beli sayur..pastu Los & Faun nak blah je sebab ingat lambat lagi balik..tapi upenye, Cik Puan bawak heli!haha...Gile senget, Cik Puan tu cume gi beli sayur sebakul kecik je sayur!

Tapi yang pastinye, kagum gile dengan umah Tuan Soffar Sogood. Umah orang kaye mana ar yang ade heli pad tuh. Cam umah kat holiwud je.

Tapi memang besh a tengok Adlin~serius tapi kelakar.

Citer ni dah biase dah tayang..pasal orang kaye nak claim insurans..tapi Afdlin wat citer ni jadi besh..hahaha..

Jus Betik!~kate Los & Faun

Minta MaaF???

Pada pukul 12.39pm tadi ada orang bagi sms kat aku. Ayat dalam sms dia :

"Minta maaf atas segalanya..."

No. fon tu takde dalam phonebook aku. Tapi dulu aku penah save nombor tu..Aku kenal siapa orangnya..tu sebab aku ingat.. Mmm..aku ni susah sket nak ingat no.fon orang ni. Boleh di kira dengan jari bape banyak no.fon yang aku ingat termasuk no.fon aku (tapi kadang-kadang lupa gak). No.fon umah aku pun, aku tak ingat!

Jadinya..mestilar 'sesuatu' no. tu...tu sebab aku ingat...

Nak balas ke tak ye? Penasihat aku kate :

"Xyah balas..igt ni hari raye ke nak mintak2 maap"

Aku pun tak berapa nak paham..apa kes nak mintak-mintak maap ni??

Aku tau..bagus kalau minta maaf ni..tak salah pun nak minta maaf ke ape...yela, kalau dah wat salah kena la minta maaf kan?(eh, ade wat salah ye dengan aku???)

Tapi, kenapa sekarang ye? Baru teringat kot..Yela, orang tengah bahagia mana nak ingat orang lain kan?..mm..lantak kau la labuuuu...

~hati aku sedang berdarah kembali~

Sori la, aku mempublishkan isi sms ko kat sini. Aku percaya, kalau dia baca blog ni, mesti die sms aku and marah aku. Ade aku hedulikkk???

Eh, ada ke dia nak amik kesah ape yang aku buat?kuang3~~~

~sangat perasan!~

SanGatMionGLaKamu!

MunTahKeDaraH

camne ek nak eja muntahkedarah ni..ke muntahkandarah?haha..aku guna muntahkedarah je la yek..selalu orang cakap gini bila makan banyak sangat.

macam masa cuti raya aji aritu la...hari raya pertama tu, aku asyik makan je kejenye..pagi-pagi dah makan..pastu makan lagi..pastu makan lagi lagi..tengok akak aku makan, aku join sekali..memang heaven!


akak aku balik bawak pasembor+kueh..aku sental lagik..wahaha..makan, makan, makan..lalalalaaa~~ gumbire tul dapat makan..nasib baik aku tak duk kat umah..kalau tak memang mok aku.

ni bukan makanan raye, tapi diner malam tadi..chopsticks tu cuma hiasan je haha

MakanlahSebelumKehilanganNikmatItu


Friday, December 12, 2008

Cecoret AidilAdha

Kuang3~~..setelah bercuti lame..akhirnya aku kembali ke ofis arini dengan malasnya..haha..tapi padan muke, sebab banyak sangat keje..aku rasa kalau macam ni hari-hari memang ar kurus keding aku..mana idaknye..asyik turun naik tangga je.
Memandangkan Aidiladha yang ku nanti (sebab nak balik kampung!) sudah berlalu..aku nak tulis-tulis sikit ar pasal kejadian-kejadian yang berlaku sepanjang aku bercuti ni..hehe
Mula-mula..dengan tahap otainye aku memandu meredah hujan lebat di Kuantan untuk balik ke Perak..haha..dengan sape lagi kalau tidak dengan Kancil Pintarku (Gile terkejut Abang & Akak Ipar aku..aku gi lanyak kete ni balik Perak!)..sebenornye, aku tak tau jalan pun nak balik Perak ni..kalau setakat KL tu tau la..tapi apa susah..signbod kan banyak ekeke..Timekasih signbod & orang yang pasang signbod & orang yang cadangkan pasang signbod =P. Aku bertolak dari Kuantan sejurus selepas ofis hour ~ Kui 1pm~..singgah isi minyak & beli kopok lekor yang akak aku pesan, then trus memacu kancilku yang gagah itu menuju ke Parit yang kurinduiii...

Sampai kat Tanjung Malim, aku mesej akak aku..then dia kate, die & mak takde kat umah gi Kuala Kangsar..sib bek Abah tak ikut. Sampai umah kui 7.55pm..tengok-tengok, moto mak takde..ni mesti Abah rembat gi masjid ni..Aishh..cari-cari kunci kat tempat rahsia..takde pulak..aku pun try-try kol hp Abah..saje try je, selalunya Abah bukan bawak pun..ekeke..tapi, sib bek Abah bawak aritu, so Abah pun balik la..kalau tak kui 9 la aku masuk umah..aku dah la kebulur..haha

Ahad, 7 Dec 2008
mak suruh wat kuih raye..aiyak..kene lar gi Pekan Parit nak beli bahan-bahannye..aku & akak aku decide nak naik moto je..nak layan moto baru mak haha..tapi pastu akak aku kate, bek bawa moto Abah je, sebab ade tempat isi barang kat belakang tuh (ntah ape namenye).ready to gooo..

sebelum tu, kaco Abah dulu yang sibuk membasuh ketenye..haha

Pas membeli belah kat Pekan Parit balik umah, Mak tengah masak lemang. Abah dah gi beli ayam+daging+lauk pauk. Akak aku mula lar start nak bancuh bahan-bahan nak wat kek mangkuk..aku yang rajin ni pun gi la merumput~~haha..tengah-tengah hari aku gi merumput..nasib baik redup..pastu wat kek mangkuk sampai maghrib. Kemudian, mak aku pun kasi cadangan besh nye..
"Buleh ler buat kueh lain lagi..mak ingat siap wat kek mangkuk ni lame lagik"..ooohh no no..
"Mak, malam raye ni banyak crite kat tibi yang besh mak." Anak mithali ni pun jawab..
"Eishh..crite tibi pule di kirenye.." Mak balas..
hik3~~pastu akak aku yang lembut ati tu pun ajak juge buat kuih lain..tapi sampai ke tengah malam kitorang tak buat..ape lagi, duk depan tibi arrr!haha..
Isnin, 8 Dec 2008
Selamat hari raye Aidiladha!! Raye ni tak sempat lagi nak ambil gambo..dah siap cumel-cumel..mak sedare plak datang..pastu kene masak pulak..tengahari, Abah bawak balik tulang & daging korban =)
Abah berusaha bersungguh-sungguh mengatok tulang ekeke..
suppp....=)

Gear box haha..sllruuppp..

dah petang sket akak aku yang no.2 balik nek skuter dalam hujan lebat..kuyup abes..malam~~tengok tibi lar..layan filem Kayangan..Abah yang lebih mengadap tibinye haha..

Selasa, 9 Dec 2008

Aku & akak aku gi jalan-jalan kat Jusco Ipoh selepas percubaan untuk menjual kembali tiket bas akak aku tak berjaye..hehe..Parking punyalar penuh, lastnye aku drive pi roof top je..humangai kosong je! siap aku leh pusing kat 1 way lagik. Apalagi, kalau gi Jusco tak gi MPH memang ar tak sah..hehe..beli novel "Andai Itu Takdirnya". Pastu gi shoping baju & seluar..akak aku rembat 2 blaus..pastu gembire..sambil cakap.."beshnyeee dapat baju"..ulang banyak kali pulak tuh..macam ade orang belanje je, padahal beli gune duit sendiri haha.. Sebelum balik, kitorang lepak dulu kat roof top tu..tengok pemandangan ~pencinta kedamaian la katekann..keh3~~

bawak kete Abah..Yana, kenal baju tu?Hadiah dari muuu...=)

Memandang rendah pada kete-kete di bawak tuh..

Rabu, 9 Dec 2008

hari ni nak gi JB umah Abang aku. Sebelum tu singgah jap kat Klang..umah Along. Sebenarnye tak plan pun nak gi JB..tapi masa malam aku sampai (ari sabtu)tu..mak aku tibe-tibe je bagi cadangan bombastikus..

"Mak ade buat due tilam untuk Along & Angah.." Mak aku mulakan bicare.. Along & Angah tu anak Abang aku yang nak bersunat pada hari Kamis..
"Ooo..nak bawak camne?" Aku soal plak.
"Bawak naik bas ler..heshh..tak tau ler camne mak nak bawak..Intan bawak satu, mak bawak satu kot"..Akak aku a.k.a Intan, kalau ikut tiket bas balik sehari awal dari mak akunye tiket ke JB.
"Hehehe..."Aku gelakkan aje..haha
"Dah ler Abah kate die nak anto mak jap je, tak tunggu mak sampai naik bas..Abah ade mesyuarat pastu" Dah stat ayat kesian die..hihi
"Tu ler..mak ade cakap dengan Intan, ajak adik gi Johor je la naik kancil tuh.." Mak sambung lagi..Haha..aku gelak lagi..
"Mak betul-betul ke ni??" Aku soal lagi.
"Betul ler..buleh ker?"
"Bulehhh...asalkan minyak & tol ditanggung.." Hahahaha...
"Takpe ler..mak tanggung." Ngaa ngaa ngaa..
"Kalau macam tu, kite singgah ler umah Along dulu..mak buleh bawak lemang" Oooh sudah..bertambah pulak plan mak aku nih..haha..takpe..aku ikut je!

Kitorang bertolak dari umah kui 8am..sampai Klang kui 1pm..Along takde, keje. Ade anak-anak die je..Aku & akak aku pun masak lar..dibantu oleh Kak Long & Kak Ngah..kui 3pm kitorang gerak gi Johor ..men redah je jalan nak gi tol..sib bek jumpe..hehe
pastu berhenti kat RnR Seremban..coffee time!!..Akak aku suh ganti die drive plak..aku drive, die sedap tido plak..tadi time die drive, aku bace novel die bisink suh sembang dengan die..iniii tak adilll!!..

Sampai JB kui 7pm lebih..hasil pemanduan yang bijaksana dari cik munirah bagai membawa kete Abah je rupe lajunye haha..hedulikk apee aku...haha. Kitorang singgah umah mak sedare aku dulu, anto lemang..Abang aku pun takde kat umah..gi beli kain pelikat untuk anak-anak dia yang nak bersunat tuh..

Kui 9 lebih baru balik umah Yang (panggilan untuk abang aku). Yang tak balik lagi. Tapi akak aku ada kunci umah..Dah kui 10 lebih Yang balik..bukan main seronok Angah yang sebelum ni tak nak bersunat tu, tengok Opah die dah buatkan tilam lawa..siap cakap nak tido bawah dengan tilam tuh lagi..apedaa..dasar kanak-kanak ribena..Along cam biase..cool je..=)
Khamis, 10 Dec 2008

hari untuk pulang ke Pahang! Huihh malasnyee..aku rase cam nak balik ikut Segamat..saje nak try..tibe-tibe terpikir plak, kalau nak balik ikut sana bek aku singgah Parit Raja dulu..jenguk Intan, Ayul & KechiQ. Kui 9.40 aku gerak..kui 10.45 aku sampai UTHM yang kucintaiiii..haha..
Lepak jap dengan RA-RA komited tuh kat lab bangunan..haha..komited main game & tenet!

Intan tak kasi aku pandang kamera huhu.. Ayul je leh nengok kamera



botol ayo Intan yang same je dengan KechiQ & Ayul punye..

KechiQ yang kene tipu dengan Intan..

RA geotek tapi ade hati nak wat wiring..dasar budak sengett..haha

Lunch di Parit Rasipan~umah sewa mereka =)..nasik di masak oleh Intan..lauk di masak oleh makcik kantin UTHM..ayo teh di buat oleh KechiQ. Lauk di bayor oleh Ayul.

Pas lunch..sembang-sembang...gelak-gelak (sebab syok kutuk Ica & Pakwe Lombok haha)..then tidooo...haha..kui 2.45 baru gerak balik Kuantan..tragedinya adalah..kad besday Intan yang kunun-kunun aku nak bagi by hand tu..aku terlupe bagi!!haha..dah sampai Ayer Itam baru perasan..padahal Intan dah jumpe kad tu masa die selongkar beg aku masa kat lab tu..kuang3~~..terpaksa ar aku pos..


Kui 6.40 sampai umah..kemas-kemas barang..wat ape yang patut..pastu..sodoQallahul'azim..~~pengsan trus =P

sekian...TaMMaT

Gumbire ITU pasTi =P

p/s: Intan akak aku dengan Intan~watak pada hari Khamis bukanlah orang yang sama =) mereka adalah due individu yang tak sama langsung...ngee ~~~






Wednesday, December 3, 2008

Kerna Keme Sayang Kome

Petikan dari Drama Kerna Keme Sayang Kome

Pada pukui 1pagi..

(**Perbualan melalui sms**)

Keme A : Cayangku Kome..kome buat wat ape?
keme B : Keme udoh nak tido..
Keme A : Kome nak tido dah? Jangan ler tido dulu...teman ler keme
(**intonasi orang majuk**)
keme B : Kome idok nak tido lagi ke? Kome tengah wat ape tuh?
(**Keme B serba salah..Keme B ade kelah (**kelas) pukui lapan sok pagi**)
Keme A : Keme tengah siapkan projek keme ni..kome teman ler keme..huhu
keme B : Tapi keme ade kelah sok kui 8..
Keme A : Owh..takpe ler..Kome gi ler tido..
Keme B : betui?Keme A : mm..
(**oh sudah, ini tande-tande Keme A sudah merajuk!**)
Keme B : Alalaaa cayang..Ok2, Keme teman cayang ye..
(**Keme B sedang memujuk**)
Keme A : Betul ke cayang? =)
(**siap ade smiley lagi..**)
Keme B : Iye ler cayang..cian cayang keme nih..
Keme A : Ni yang Keme sayang kome ni..=)
Keme B : keme pun sayang kome..

Maka, Keme B pun berbalas ler sms dengan Keme A untuk menemankannye..setelah sejam lebih..mate Keme B yang tadinye kuyu, dah segar bugar..dari berbaring die dah duk ngadap komputer balik (**cari keje supaye dapat terus menemani Keme A**)..

Tapi..tibe-tibe Keme A senyap je..Keme B bagi mesej, tak balas-balas juge..mm...Keme B dah tau dah..ni mesti Keme A dah tido..Abes, Keme B ni camni?..nak tido, mate Keme B dah segar..akhirnye, Keme B godek-godek je komputer...sampailer akhirnye, Keme B tertido kat meje komputer..dalam keadaan duduk ler pastinye..

Pagi itu..Ade sms..Ade sms..(**ringtone sms suare Apek kedengaran**). Keme B pun terbangun..erkk..sakitnye tengkuk!

Keme A : Cayang, sowiee...Keme tertido semalam..
Keme B : Takpe..Kome letih kan..
Keme A : mekacih cayang..
keme B : same-same

Selang beberape hari lepah (**lepas) tu, Keme B pulok kelam kabut nak siapkan assignmentnye..die terlupe kene anto esok pagi..

Kemudian..Ade sms..Ade sms...

Keme A : Kome wat pe tu?
Keme B : Wat assignment..
Keme A : oo..bz ye..mm..
(**oho..tande-tande merajuk lagi**)
Keme B : Ala, takde pape ler..kome teman keme ye?
(**nak amik ati, supaye Keme A tak rase terpinggir**)
Keme A : Ok, keme teman ;)

Maka, sekali lagi Keme B berbalas sms dengan Keme A..tapi..apakan daye..tibe-tibe, Keme A senyap terus..huhu..Keme B dah tau..ni mesti Keme A dah tertido..Makanye, Keme B pun meneruskan ler menyiapkan keje-kejenye sampai abes..

Keme B sangat sedih..dan sangat kecewe..tapi Keme B kan sayang Keme A..=)..Keme B kan pencinte setie (**setia)..=)

Hari yang lain...

Keme A : Kome, malam ni teman keme ye..keme tengoh siapkan projek ni..
(**Keme B berpikir-pikir..Keme B penat ni..siang tadi seharian Keme B jalan ke hulu-ke hilir nak setel kan macam-macam perkare**)
Keme B : oke, Keme teman kome..
(**Keme B takut nanti Keme A merajuk..Keme B tak tau nak pujuk huhu**)
keme A : Sayang Kome..
Keme B : Sayang kome juge!muaahh..
(**siap ade muaahh..nak tunjukkan betape Keme B sangat sayang Keme A**)

Tapi apakan daye, Keme B yang letih tuh, tertido juge..pagi esoknye..

Keme B : Kome, sowiee..Keme tertido..
Keme A : Kome memang macam tu..kome memang tak nak teman Keme kan?
(**Keme B terkedu seketike...**)
Keme B : Keme mintak maaf..Keme tak sengaje..
Keme A : mm..
(**tau kan makne 'mm..' tuh?**)

Selepas itu, Keme A macam layan tak layan je mesej Keme B selame beberape jam...tak pe,Keme B kan sayang Keme A ;)

Kemudian...lokasi di luor kelah..

Keme C : Kome,kome,kome..keme nak cakap satu mende nih..
Keme B : ape die..kome nih..macam tak biase pulok..
Keme C : eh, memang tak biase pon..kite mane penah bersembang pon dalam kelah..
(**erk, baru Keme B ingat..bukan ke tadi Keme B yang beriye-iye terkejut bile Keme C tegur Keme B...**)
Keme B : Hehe..sori le..Keme tak perasan..
Keme C : Takpe..mm..tapi Keme ade mende penting nak cakap ni..buleh?Keme B : eh, buleh..sape pulok ler yang nak melarangnye...
Keme C : Heh..mm..Keme sebenonye..dah lame peghatikan Kome..mm..Buleh Keme kenal Kome leh rapat tak?
(**Keme B wat muke terkejut sepegre..**)
Keme B : Err..kenal lagi rapat ghope (**rupa) mane tu ye?
Keme C : Ala..mm..macam kapel gitu ler..
Keme B : owh..mm..timekasih le sebab suke peghatikan Keme..tapi Keme sebenonye dah ade Keme A..
Keme C : owh..takpe le kalau ghope tuh..semoge bahagie..
(**Keme C kecewe..**)

Mana buleh Keme B terime Keme C..Keme B kan sayang Keme A ;)

Hari yang lain..

Keme B : Kome cayang..kome ade kat mane tu?
Keme A : Hehe..keme ade kat Bandar LB..
Kome B : erk jauhnye..kome tak bagitau keme pun..
(**keme B kunun-kunun nak merajuk**)
Kome A : Ala, keme bagitau pun bukan kome buleh ikot pon..
(**erk macam tu plak..**)

Hari yang lain..

Keme A : Kome cayang..jom keluor..
Keme B : Err..Keme ade kat PT Mall ni dengan Pe'ah, Piah & Senah
Keme A : Asyik-asyik keluor dengan deme..pastu kome keluor tak bagitau keme..ye ler..sape ler keme ni kan..
(**Oppss..Keme A sudoh merajuk**)
Keme B : Ala cayang nanti Keme balik, kite keluor ye..
Keme A : tak payoh ler..
(**tuttttt..Keme A off kan telepon**)

Keme B terkedu..tapi tak pe..Keme B kan sayang Keme A..

Beberape bulan kemudian..

Keme A telah berjaye mendapat pekerjaan di negeri yang jauh dari Keme B...Tapi kan Keme B sayang Keme A..jadi keme B pun cari ler keje dekat-dekat dengan tempat koje Keme A. Tetapi Keme A macam tak bekenan jer..

Satu hari..

Keme B merancang untuk buat satu kejutan kat keme A..

Keme B : Kome cayang..Keme ade kat bandar MS ni.!!hehe
Keme A : Kome wat pe kat sini..??
Keme B : Erk..Keme nak jumpe cayang la..
Keme A : Keme bz la..Keme B : Owh yeke..takpe la..pas Keme jalan-jalan kat bandar ni Keme balik ye..
Keme A : Ok.

Keme B sedih..tapi takpe ler..Keme B kan sayang Keme A..;)

Dalam perjalanan pulang, Keme A mesej..

Keme A : Keme tak nak jumpe Kome lagi pasni..
Keme B : Nape???
Keme A : Keme dah jumpe orang yang leh layan Keme dengan baik.
(**Keme B terus senyap..tersentap..**)

Keme B sedih lagi..sebab Keme B kan sayang Keme A..Sepanjang perjalanan balik..Keme B nangis..Ghopenye Keme B belum cukup baik layan Keme A..Sampai ati Keme A wat Keme B macam ni..

sekian.

kamus bahasa
Keme = saya
Kome = kamu (tapi selalunya menunjukkan ramai~tapi dalam cerita ni aku gambarkan sebagai seorang)
**terkejut sepegre tu aku saje bubuh..orang selalu cakap 'gile sepegre' (sepegre tu tak tau nak eja & ertikan kalau dalam bahasa baku haha!)

p/s : drama ini tiada kaitan dengan yang Mati ;P

Tuesday, December 2, 2008

Makan-makan...

AfiQ kate..picture worths of thousands words..haa..meh sini aku kasik tengok gambo aku melantak malam tadi..=)

Manggo Juice

Steammm..

heh...;P

Masukkan ke dalam periuk belanga ye puan-puan...

Masuk Lagi..

Lagi-lagi masuk

Mari makan!!

Lesap dohh

Sebelum makan..eh,sesudah semangkuk haha..

Alhamdulillah..kenyang jugak..badan sangat tegak.haha..

Balik rumah, ym pulak..En.Mekanik menunggu untuk menceritakan mengenai lampu kereta jepunnya..haha..nice to hear your story mori the morning glory about that lamp..a good..mm..a very good and interesting conversation thru ym that i ever had!haha..sangat menarik..=)

MenaRi-Nari KerNa TarIan iTu

p/s : sudah sejam pc aku memainkan lagu Suara ku berharap~Hijau Daun sahaja..haha..

Miracle!

Alhamdulillah..kenyang makan nasik ayam..baru je aku tulis pasal murah rezeki..dah ada orang belanja makan ;) Time fulus kering, memang kenyang kalau dapat makan free ekeke ;P
Moral of the story : Dengar cakap mak =)
TeroKai HiDuP YaNg SeMentaRa

Hulur tangan..

Baru sekejap tadi, ada 2 orang buta datang...dah lama aku usha dorang..sebab dorang naik tangga dengan agak lambat berbanding orang biasa. kedudukan komputer ni leh nampak pintu dan tangga. Oleh kerana, dorang naik agak lambat, jadi agak menarik perhatian aku lar..hehe..aku tak nampak tongkat dorang sebenarnya. Aku pun ala-ala berdebar jugak la nak tunggu dorang sampai kat pintu. Maklum lar..semenjak kes ofis bawah kena masuk dek pencuri, ofismate and bos selalu pesan aku kunci pintu memandangkan aku selalu duduk sorang je kat atas ni kalau Kak Nor takde.

Berbalik pada 2 orang pakcik tadi..yang wat aku macam hairan tu (situasinya:aku masih tak tau dorang buta~pintu agak gelap jadi tak nampak clear sangat muka dorang), pakcik yang lead kat depan tu terlanggar pintu. Mungkin dia dah tau pintu kat depan dia (tau melalui tongkat dia~), tapi tak sangka pintu tu kunci kot. Aku yang blur-blur ni, pergi lar bukakan pintu..tapi buka sikit je (perlu berhati-hati jugak). Rupanya pakcik tu nak jual kalendar..dia kate, bagi je beberapa yang ikhlas..

Gulppp..aku selak-selak memori dalam otak..duit aku ada ciput je..memang kering kontang nak tunggu gaji..huhu..tapi...***tingtingting***tiba-tiba teringat pesan mak : kasik orang duit(dengan ikhlas la pastinya)..nanti murah rezeki..

Jadi aku pun bagi je pakcik 2 orang tu berapa yang patut..huhu..

Pas pakcik tu balik, sambil-sambil ngabiskan nescafe ni..teringat pulak pada pakcik (minta sedekah~macam orang cine je dia..tapi tak tau la kalau salah) kat Maybank Jalan Beserah tu..tiap-tiap hari pakcik tu duk situ..kat tepi pintu ATM. Aritu terkejut sakan aku, tengok pakcik tu baca paper omputih wa cakap luu...gile educated peminta sedekah sekarang. Orang keluar u pun tak baca paper omputih (aku la tuh haha!).

Pastu Awal sambil sengih cakap : "Ko ingat pakcik tu miskin ke? Duit ratus-ratus ribu woo dalam bank!"

Humangaiii..sabor je la! Aku ingat Awal kelentong, jadi aku pun bukak citer dengan Kak Nor..pastu Kak Nor pun mengesahkan..memang la dia kaye! ciss...mana tak kaye, dia minta sedekah kat port baeeekk punya..kat tepi pintu ATM! Orang lepas keluar duit, terus hulur kat dia..mantap strategi pakcik tuh..

Huhu..susah kan nak percaya orang sekarang.. Sampai orang yang betul pun jadi salah disebabkan oleh segelintir orang yang salah..

Jadi..apalagah..reka la formula mengenal orang!wakaskaaasss.. =P

Bila Salah Jadi Betul & Betul Jadi Salah~LingkuP

Monday, December 1, 2008

Kancil Pintar

Pelekat kancil pintar kat kete aku..haha...kancil pintar ni tadika anak sedare aku hik3~~

Korban Tanah Runtuh

30 Nov- Dua beradik meninggal dunia tertimbus akibat kejadian tanah runtuh dekat Ulu Yam..lebih begitu tajuk kebanyakan akhbar hari ni. Rumah banglo setingkat keluarga pilot firefly ni ranap habis..

Takziah pada keluarga mereka dan Al fatihah untuk anaknya.

Kalau tengok kat Malaysia ni memang banyak rumah dibina di tepi cerun. Tak tau la sama ada pemilik rumah tu tau atau tidak risiko membina rumah kat tepi cerun ni. Banyaknya rumah orang-orang kaya (rumah banglo) yang dibina kat tepi bukit ni. Orang kata, bina rumah kat tepi bukit (kaki bukit) ada ong..2-3 tahun lepas pun ada kes rumah bekas Panglima ATM ranap bersama isteri+anak+menantu+cucu beliau.

Agak-agaknya la kan..lepas satu kes ke satu kes..apa yang pihak berkuasa atau cerdik pandai kat Malaysia ni buat ye? Orang-orang yang dalam bidang kejuruteraan awam terutamanya. Bukan takde Profesor-profesor, pensyarah-pensyarah yang buat kajian pasal cerun..macam mana nak kuatkan cerun etc., tapi kenapa tak diketengahkan dan diapplykan? Kalau melibatkan hilang harta je takpe, tapi kalau dah sampai hilang nyawa..urmm..

Mungkin faktor kos..atau mungkin faktor wat kajian syok sendiri atau faktor tak kisah atau faktor tunggu ada orang mati dulu?

Ada orang mungkin kata : "Sape suruh deme buat ghumah tepi bukit"

Ada orang mungkin kata : "Kalau nak jadi, kat mane-mane pun boleh jadi"

Ada orang mungkin kata : "Kite nak baek cerun ni guna duit rakyat, yang duk kat kaki-kaki bukit tu orang kaye,kluor le duit sendirik!" ..pulak dah...yang mangsa tu bukan rakyat ke?

Ada orang mungkin kata : "Dengan ini, keme mengharamkan sape-sape bine ghumah kat tepi cerun!"..boombastikusss...!

Tapi kadang-kadang..bila dah terjadi baru nak terngadah. Macam kes ni, mangsa kata dia dah wat laporan..siap dah masuk TV3 berita terkini hiburan sensasi lagi..tapi takde tindakan diambil..So, pasni kita tengok sape yang nak menyalak..=P Bila dah ada korban baru nak bising~~dah biasa kan macam ni?

we wait AND see

Raya Haji datang lagi!

Aku ngantuk sebenarnya..tadi cadang nak lena kat surau..tapi bos pulak nak solat..kacau daun betul..(untuk pengetahuan : surau ofis kecik je, muat sorang je). So, duduk mengadap komputer balik, dan di sinilah destinasi aku.

Next week dah raya haji..sekejap je rasanye..dan yang paling penting, aku dah apply cuti sampai khamis hahaha..tak tau la dapat ke tak..sebab sepatutnya aku ada meeting hari khamis tu dengan consultant ISO..tapi aku dah cakap awal-awal dah kat consultan tu aku cuti, dan dia kata ok je, dia leh setel dengan orang lain tanpa kehadiran aku...hehe..bagus! jangan ada sape-sape nak jadi penghalang kepada percutian aku nih..no..no..no...cuti ni aku banyak plan nak jumpa orang sana sini (bak kata murni bajet macam femes benor je!hahaha).

Dapat cuti lama-lama, kena la manfaatkan betul-betul. Masa raya puasa aritu, aku demam..jadi tak dapat nak raya sakan...tapi sakan tak sakan pun...dari Parit-KL-Klang-Ipoh-JB aku pusing habis haha..buat pertama kali dalam sejarah raya aku, dapat beraya kat semua rumah adik beradik aku. Sangatlar bestnye..walaupun aku tak dapat merasa kesedapan masakan mereka sebab tekak dan lidah memang rasa pahit! Dan raya puasa lepas jugak, hari pertama raya tak menang tangan di buatnya, orang datang tak putus-putus sampaikan mak aku tak bagi aku gi beraya umah kak Aja ikut akak aku dan abang Firdaus...tapi mana buleh..itular masa aku nak lari ehehe...;P

Dan yang bestnye jugak dapat jumpa kawan-kawan sekolah lama..Te'ii (baru jadi suami), Yob (nak kasi hantaran RM12k pada 'bakal' dia..tapi takde calon lagi haha), Ita (Sangat bisink!), Ayu (Ade ke panggil aku 'Kak Intan'!~ dah tak kenal aku..=P) and Ina Budin (Tengah sarat masa ni). Terima kasih la datang umah aku. Lain kali datang lagi. Bak kata Yob, selama 23 tahun dia hidup, itu 1st time dia datang umah aku..haha..kan ke lawak, kampung sebelah menyebelah je sebenarnya. Te'ii yang sekampung pun tak pernah datang umah aku rasanye.

Raya aji nanti mesti abah pergi melapah korban..pastu balik bawa tulang and daging..pastu buat sup..wallawehhh..yummyy...

Ngee..ada cerita kelakar masa raya aji tahun lepas..macam biasa, mak aku akan masak sup kat luar..(ada atap~tempat bakar lemang). Dan sudah semestinya akular yang jadi penunggu kat situ sebab aku memang suka bab main-main api ni hehe..kebetulan hari tu hujan..lagi lar aku suka..main becak & hujan =P Agak lewat petang, mak sedara aku datang..so, aku yang comot ni pegilar mandi. Pas mandi duk lepak-lepak kat dapur..dari tempat kitorang duduk tu leh nampak periuk sup tuh...masa tengah sembang-sembang..anak-anak sedara aku yang duk mandi kat bilik air (bilik air ada 2 pintu-satu pintu boleh keluar rumah terus), jerit-jerit.."babi..babi.." Kitorang yang duk kat dapur ni wat derk je sebab ingat dorang main-main..rupanya memang betul En. Bi tu ada kat belakang rumah hehe..jap je,pastu dorang blah..tak sampai beberapa minit, mak sedara aku pulak jerit"babiiiiiiiiiiii....."..haha..kali ni En. Bi pilih tempat yang paling best...kat periuk sup mak aku!! Kelam kabut ar menghalau..nasib baik dia blah..kalau tak..aishh..melepas nak makan sup! hihi..;P

Tempat masak sup tu jugak ada kenangan wat Along & husband dia masa raya puasa tahun lepas. Masa raya kedua, mak aku nak masak wajik..so, Abang Long aku pun volunteer nak tolong kacau wajik tuh..kat tempat yang sama mak aku masak sup tuh. Masa masak tuh, hujan jugak. So, Along aku pun gi la meneman suami dia kat situ..siap dengan payung dia..Hehe..agak lama pas tu (dah nak masak dah)..tiba-tiba atap tempat tu roboh..abis la hempap Along aku & suami dia..tapi Along aku yang kene dulu sebab dia tinggi..haha..Abang Long pun dengan bangganya cakap.."Inilar untung orang pendek"..haha..senget tul!

Harap-harap tahun ni takde lar benda pelik-pelik jadi =P....Kalau nak jadi pun,bukan kat aku keh3~~


~Kenangan Itu Indah ~

Keluarga


Bila dah besar..baru tahu..betapa pentingnya keluarga...masa kecik kita selalu buat derk je dengan ahli keluarga. Sebab kita takde peranan apa-apa pun pada keluarga kita..yelah..budak kecik la katakan...Sekarang, masalah keluarga semua akan di kongsi bersama sebab kita dah besar..jadi orang-orang yang besar (tua ;P) dah mula berkongsi cerita dengan kita. Sekarang, kita dah jadi sebahagian daripada panel penasihat ahli keluarga. Besar tanggungjawab tu. Salah nasihat, naya nanti..;P..Sekarang, baru faham..apa itu keluarga.
we STAND together